Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I bränningen hittar du abborren

/
  • Chansen att få ihop till en middag med abborre på bordet är mycket god på Billudden.
  • Ska vi lyckas få Testeboån åter fri från signalkräftor? Vi måste helt enkelt lyckas om det ska vara någon idé att satsa på flodkräftor. Signalkräftorna bär med sig kräftpest­sporer och smittar flodkräftorna.
  • Det är dokumenterat att bra lekområden för lax och öring är en mycket god investering. Vill du vara med och skapa lekområden i Testeboån? Kom i så fall till fiskfällan i Strömsbro någon kväll denna vecka.

Så här mitt i högsommaren kan abborrfisket på kusten vara riktigt bra. Metoderna som fungerar bäst är mete och spinnare. I lördags fiskade jag på Billudden, som ligger direkt söder om Dalälvens mynning. Denna gång fiskade jag med spinnare.

Annons

Frugan följde med. Hon tog en promenad ut till Billskaten, som är Billuddens yttersta spets. Naturen är mycket vacker på Billudden, och är sedan många år tillbaka skyddat som ett naturreservat. Tur och retur mellan parkeringen och Billskaten blir det en vandring på sex kilometer.

Billudden är välkänd bland sportfiskare. Framförallt som en plats för fiske efter havsöring vår och höst. Då håller sig öringarna nära land, och många av dem är då på väg till eller från älven.

Sommartid bjuder havet runt Billudden på abborre. Under helgens besök fiskade jag från den norra stranden, ungefär halvvägs ut till Billskaten. Jag förmodar att det spelar mindre roll var på Billudden du fiskar. Miljön under vattenytan ser lika ut längs hela Billudden. Udden utgör det sista vi ser av Upplandsåsen innan den dyker ner i havet.

Abborrarna nyttjar bränningarna som uppstår när vågorna möter land i sin jakt på småfisk. Spigg och annan bytesfisk håller till i det turbulenta vattnet för att i sin tur söka föda.

Vill du gå in lite seriösare för abborrfisket så ska ta på dig vadarbyxor. Då kan du vada ut förbi den grundaste strandzonen, där det är för grunt för abborrarna och där spinnaren bara släpar i botten. Använd gärna lite tyngre spinnare. Många spinnare finns i 18 gram. Det är en bra vikt för att lyckas göra långa kast även när det blåser, som det ofta gör på Billudden.

Passa på och fånga några fina kustabborrar. Se ut din egen kuststräcka. Vi har massor av kuststräckor som kan bjuda på bra abborrfiske. Kommer du inte på någon annan plats så kan jag rekommendera Billudden. En extra fördel med den platsen är att Dalälvens vatten lockar till sig fisk. Dessutom ingår norra sidan av Billudden i Dalälvens yttre fredningsområde. Det innebär bland annat att det inte sker något fiske med nät på den sidan, med undantag av visst fiske med strömmingsskötar. Visserligen ligger där flera fasta fiskfällor för lax och öring. Eller öring rättare sagt, eftersom årets laxkvot är uppfiskad. Men fällorna fångar kanske inte så mycket abborre, antar jag.

Ett annat tips är att packa med dig fiskeutrustningen och ta en tur ut till vackra Limön. Min erfarenhet är att det goda fisket efter abborre på kusten kan hålla i sig åtminstone till och med hela september. Fisket i havet är fritt. Du behöver inte något fiskekort.

Ska vi lyckas stoppa signalkräftorna i Testeboån? Att vi på något sätt klarar av att få bort de utplanterade signalkräftorna är sista hoppet för att lyckas med en återetablering av den naturligt förekommande flodkräftan i Testeboåns vattensystem.

I förra veckan fiskade vi ytterligare en natt inom samma område där vi den 5 juni fångade två signalkräftor. Denna gång med 60 kräftmjärdar. Fångsten blev noll kräftor. Det var nog den första fisketuren jag varit ute på och blivit riktigt glad över att vi inte lyckades få någon fångst. Kan det vara så väl att det inte finns några fler signalkräftor? I dag på morgonen ska vi åter ut och vittja kräftmjärdar. Denna gång en liten bit nedströms där vi fick de två signalkräftorna.

Testeboån är kräftpestförklarad från Smörnäs ner till havet. Ja

Syftet med att kräftpestförklara området är att förhindra att kräftpestsporer sprids till andra vattensystem. Det innebär att det är förbjudet att flytta fiskeredskap, båtar och andra föremål som varit i kontakt med vatten i Testeboån till andra vatten utan föregående desinfektering.

Hjälp från dig som vistas vid Testeboån är värdefull. Hör av dig om du ser kräftor eller delar av kräftor i eller vid Testeboån. Det kan vara i form av levande eller döda kräftor i vattnet, kräftor i magen på fisk från ån du rensar eller kräftskal i mink eller utterspillning. Alla observationer är viktiga att få kunskap om. Hör av dig till länsstyrelsen eller till mig på 070-511 87 90.

Kom gärna med och skapa bättre lekplatser för fisken i Testeboån.

Numera är det mest uppföljning av fiskbestånden som sker i Testeboån. Det gör vi framförallt genom att elprovfiska och kontrollera uppvandringen från havet av lax och öring.

Övriga åtgärder under årens lopp har handlat om flottledsrestaurering, stora utsättningar av lax och öringyngel och borttagande av kraftverket i Forsby. Enligt vår plan så ska fiskbestånden nu klara sig på egen hand. Det enda större problemet i Testeboån som inte fått sin slutgiltiga lösning är att säkra fiskens vandring upp och ner förbi kraftverket i Strömsbro.

En praktisk åtgärd finns med i planen för detta år. Den består av att förbättra ytterligare lekområden för lax och öring.

Sommarens rikliga nederbörd har resulterat i en hög vattenföring. Det har helt klart sina fördelar för livet i ån. En nackdel med det myckna vattnet är att vi inte kunnat påbörja arbetet med lekområden. Men just nu är vattenföringen sjunkande. Så det finns hopp.

Vill du vara med och ställa i ordning några riktigt fina lekområden?

Ibland får jag frågan om det finns praktiska uppgifter att hjälpa till med i ån. Arbeta med lekområde passar då perfekt. Arbetet sker manuellt, det är konkret och du ser omgående resultat. Verktyg för detta har vi låtit specialtillverka.

Tycker du det låter intressant så ska du komma till fiskfällan vid dammen i Strömsbro klockan 18 någon kväll denna vecka. Först vittjar vi fällan, och därefter pratar vi om arbetet med lekområden.

Mer läsning

Annons