Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll är det damernas

/
  • Simon Hansen fångade den första av hittills fyra laxar i Dalälven.
  • Andelen kvinnor bland sportfiskare är mycket låg. I kväll är kvinnors fiske temat vid en inspirationskväll i Gävle.
Plats: Södra Skeppsbron, vid Najc.
  • Glödhäck och Simons vita. Två flugor att satsa på om du ska fiska lax i Älvkarleby.

Tjejfiskets dag arrangeras i kväll i Gävle, och på flera andra platser i landet.

Annons

Det råder en otroligt sned fördelning mellan könen inom sportfisket. Varför är det så? Enligt Fiskeriverket är det endast elva procent av de som sportfiskar som är kvinnor. Bland Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbunds 50 000 medlemmar är fem procent kvinnor.

I precis tio år har jag nu skrivit fiskesidan här i Gefle Dagblad. Varannan vecka i tio år innebär 260 fiskesidor. På dessa kanske jag har haft med tjejer på bild högst en handfull gånger.

Det är dags för en skärpning. Börja ta med fruar, flickvänner, döttrar, mödrar på fiske. De måste få upp ögonen för den bästa av fritidsaktiviteter. Att sportfiska innebär vistelse i natur, spännande utmaningar, god gemenskap, en livslång hobby att ägna sig åt året om, en fantastisk väg till att få kunskap om natur och miljö och stimulans att lära sig mer om dessa frågor.

Sportfiskarna satsar nu långsiktig för att introducera fler kvinnor till sportfiske. Kvällens aktivitet äger rum vid Gavleån, intill fiskeredskapsbutiken Najc på Södra Skeppsbron. Start klockan 18.30.

Ta med dig egen utrustning för mete, spinn eller fluga. På plats får du tips om fisketekniker, regler och utrustning. Dessutom blir det information om Fjällorna, som är en rikstäckande sportfiskeklubb för tjejer/kvinnor. Fjällorna arrangerar träffar, kurser och fiskeaktiviteter i hela Sverige. I dag finns tio lokalavdelningar. Det finns planer på att bilda en elfte avdelning i Gävle under kvällen.

Prisbordet på tävlingen Laxtrofén 2011 i Älvkarleby i lördags fick lottas ut. Ingen lax fångades. Nu laddar många av älvens laxfiskare inför Fallens dag på söndag. Då släpps vatten på i fallen klockan 12, 14 och 16. Det sätter fart på laxarna.

Hittills har inte så många laxar sökt sig upp i älven. Det är fortfarande för kallt i havet säger en del. Vi får hoppas att förklaringen är så enkel. Det kan innebära att det redan till Fallens dag kan finnas betydligt mera lax i älven.

En annan sak som talar för att det är lax på väg är trollingfiskarnas fångster ute till havs. Understen utanför Östhammar är en populär plats för dessa fiskare. Därifrån har den senaste veckan kommit rapporter om relativt goda fångster.

I lördags fick jag en pratstund vid älven med Simon Hansen. Han fångade årets första blanklax, som jag nämnde på förra fiskesidan.

Simon är verkligen en inbiten laxfiskare. I fjol fångade han fyra laxar, och 2009 nio laxar. Dessutom hade han dessa två år totalt 17 drillningar med lax, men som samtliga släppte från kroken.

Simon delar gärna med sig av tips till dig som är i färd med att börja fiska lax. När det gäller flugor för lax vill han lyfta fram Glödhäck. Det är i särklass den fluga som fångat flest laxar i Älvkarleby. Glödhäck går mycket i svart. Raka motsatsen, en nästan helt vit fluga är en av Simons andra favoriter. På en sådan har Simon fångat sin första lax både 2010 och 2011.

Utöver flugvalen gäller det att ha lämplig utrustning. I Älvkarleby fångas de flesta laxarna med spinnfluga. Det vill säga fluga och sänke.

– Det gäller att få fart på grejorna, påpekar Simon gång på gång.

Nu går det ganska lite vatten i älven. Då är det platserna där vattnet strömmar mera som brukar ge störst chans till hugg.

Fiska inte för tungt. Tyngden på sänket ska vara anpassat så att sänket släpper från botten när det börjar svänga in mot land. För att få bättre fart på grejorna vid låg vattenföring väljer många att byta till en tjockare lina, upp till 0,70. Då tar linan mer vatten och farten på flugan ökar.

Tekniken i övrigt är svår att beskriva med ord. Mitt tips till dig som är intresserad av att prova på laxfisket är att du tar dig till älven och studerar hur de erfarna fiskarna gör. Fallens dag är ett utmärkt tillfälle att göra ett besök, och med stor chans att få se lax.

Målsättningen för årets laxsäsong har Simon helt klar. Han ska fånga, och verkligen landa, minst en lax över 20 kilo. Av alla de laxar han haft på men tappat har minst fyra stycken vägt över 20 kilo. Personbästa för Simon nu ligger på 14,5 kilo.

Fiskeriverket har nu arbetat fram förslag på åtgärder för att gynna det kraftigt decimerade beståndet av havslekande sik i Bottenhavet. Ett helt fiskefritt område söder om Söderhamn och ett totalt förbud för fiske med nät längs kusten från 15 oktober till 30 november. Förbudet gäller från Tierps kommun i söder upp till och med Nordanstigs kommun.

Såväl det fiskefria området som förbudsperioden på hösten kommer även att gynna andra arter. Kanske främst den vandrande siken och våra bestånd av havsöring. Båda arterna, med dess olika bestånd, är i minst lika stort behov av åtgärder som den havslekande siken.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 30 september i år.

Fiskevården i Testeboån och Gavleån har väckt intresse runtom i landet. För min del har det bland annat inneburit inbjudningar till diverse seminarier för att medverka och berätta om arbetet med åarna.

Ett annat tecken på det intresse våra åar väcker är att Älvräddarnas Samorganisation kommer att hålla sitt årsmöte här i Gävle nu till helgen. Utöver årsmötesförhandlingar blir det presentation om arbetet med såväl Testeboån som Gavleån. Lördagen sker allt inomhus, och på söndagen blir det en fyra timmar lång resa längs åarna. Det genomgående ämnet båda dagarna kretsar kring vattenkraftsanknutna fiskevårdsfrågor.

Vill du ta tillfället i akt och gå med i Älvräddarna, och delta i helgens program? Då ska du komma till Folkets hus klockan 14 på lördag. Då startar själva årsmötet, följt av att jag berättar och visar bilder om fiskevårdsarbetet i Testeboåns och Gavleån. För söndagens rundtur är det samling klockan 9.20 på parkeringen norr om Vävaren i Strömsbro. Först besöker vi några platser vid Testeboån. Därefter tre platser längs Gavleån. Turen avslutas i Forsbacka.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons