Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I kväll ska allting hända"

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Rutinerad. Andreas Westman och hans danspartner Charlotte Eriksson drog ned medelåldern betydligt på mogendansen. Men rutinerade är de båda två. De är tävlingsdansare.

Mogendans på Estraden är nog så långt från krogen det går att komma. Här är det styrdans och strikta regler som gäller. Fylla och raggning existerar inte.

Annons
Det är söndag kväll. Klockan har passerat sex. Män och kvinnor med spänstiga steg tar sig raskt över parkeringen på Estraden. I händerna har de skor och sportbagar. Orkestern har redan spelat upp. Det är mogendans ikväll. Pensionärsdansen är på fredagseftermiddag. Den här kvällen är publiken något yngre.
90 kronor kostar dansen som varar i fyra timmar. Ingen vill komma sent. I garderoben står ytterskorna redan i prydliga rader.
Markku Hannuksela har lite bråttom. Han tar fram sportbagen och byter till ett par slitna loofers.
- Jag är här så gott som varenda söndag, berättar han.
Han doftar gott av rakvatten.
- Farenheit. Förr hade jag Lagerfeldt men Farenheit går hem. Bra band i kväll!
En affisch vid garderoben förkunnar att bandet heter Sannex.
- Jag är intresserad av dans. Synd bara att det inte är lördagsdanser. Det kommer ungefär 150-350 personer beroende på vilket band som spelar. Ungefär samma gäng. Buggorkestrarna drar dalfolk.
Markku ger sig iväg mot dansgolvet. En dam väntar diskret på honom.

På dansgolvet är det redan fullt. Endast några få damer har blivit utan partner och trycker i trappan och vid scenen. De bidar lugnt sin tid. En och annan har satt sig vid borden och dukat upp vatten- och läskflaskor. De räknar tydligen med en svettig kväll.
Dansorkestern sjunger om kärlek, lycklig och olycklig. Paren på det gigantiska golvet dansar omväxlande foxtrot och bugg. Stilarna varierar. Ålning medelst hasning, glidsteg, benlyft och tricks. Alla tycks ha roligt och bara glada miner syns. Vid bardisken är det helt tomt. Att bugga ger yrsel så det räcker.
Vid scenkanten ligger några handväskor i en hög. Sannex börjar spelar "I kväll ska allting hända". Samtidigt bjuder en man upp en dam som stått och väntat vid väggen. Han vinklar bara ut armbågen och hon hakar på. Ord behövs inte, gesten är tydlig.
Lillemor kommer fram. Hon är inte glad.
- I Dalarna har de dans kontinuerligt. Här är det bara någon gång ibland. Dansarna vill ha ett program annars kommer de inte. Estraden är det finaste danspalatset inom 15 mil och borde utnyttjas bättre, säger hon.
Per-Anders ansluter. Han håller med. Båda tycker de att det satsas för lite på dans.
- Det här är friskvård!

Dansfolket vill ha ordning och reda. De bokar in danserna i veckor och månader i förväg. De åker till Järvsö, Borlänge, Söderhamn, Uppsala, Hudiksvall och Svärdsjö för att dansa och det ofta mitt i veckorna. Dansbandsveckan i Malung är grädden på moset.
I trappan vid dansgolvet står Carina Rudesdotter-Selin och väntar. Hon har åkt från Svärdsjö med make och svägerska.
- Det här är ett bra ställe, stort, luftigt och bra golv, nästan skriker hon över ljudkulissen.
Men det gäller att kunna reglerna för att vara med i svängen och det kan Carina.
- Man lämnar inte dansgolvet om det är lite killar. Då bjuder man upp direkt på golvet, avslöjar hon.
Att Carina råkar stå i trappan förklarar hon med att när dansen slutade hamnade hon lite i bakvatten och därför tog hon sig fram till en bättre position.
Plötsligt töms dansgolvet men bara några sekunder senare fylls det igen. Vad hände?
- Partnerbyte, förklarar Carina.
- Om man dansat med varandra förut dansar man fyra danser, två foxtrot och två bugg. Känner man inte killen dansar man bara två danser. Och man bjuder aldrig upp en kille flera gånger. Bjuder han inte upp tillbaka får det vara. Och inget tafsande.

Det här är tydligen inget ställe att ragga på. Inte speciellt raggningsvänlig miljö heller. Visserligen är belysningen lite halvskum men det finns inga discolampor och inga undanskymda hörn att smyga undan i. Alla syns och tycks vilja synas.
Ett ungt par utmärker sig på dansgolvet. De kan knappast räknas som mogna. Killen har en spretig, modern frisyr och för sin dam med finess.
- Vi tävlingsdansar, säger Andreas Westman, 18 år, med ett jätteleende.
- Vi tränar i lokalen intill så vi brukar gå hit efteråt.
Han "tjuvtränar" på mogendansen varje söndag. Charlotte Eriksson, 21 år, är hans danspartner men hon dansar inte moget lika ofta.
Andreas berättar att han studerar damerna innan han bjuder upp för att se vilka som kan dansa. Men blir han själv uppbjuden tackar han aldrig nej. På mogendanserna är det inga problem att få tag på en dansat dam även om de kanske inte kan alla turer som Andreas behärskar.
- Men det är socialt också att dansa här och alla dansar olika, säger Charlotte.
Bra träning med andra ord.
Andreas och Charlotte ger sig ut i en svindlande bugg. Vi går till tjejtoan. Där brukar det vara knökfullt på krogen. Tjejer som ska skvallra med varandra, måla läpparna, fixa håret, gråta ut och så vidare. Men inte här. Toaletten är tom så när som på en ask mintpastiller och en hårspray. Det är ingen trafik till herrarnas toalett heller. Alla litrar med vatten som dansarna dricker svettas de ut.

Men så dyker Markku upp igen. Han hämtar sin sportbag och skyndar till toaletten. Det ska snart bli paus. Markku passar på att byta om innan det blir kö. Han tvättar sig under armarna och får på sig en torr och ren skjorta. Rutin. De flesta herrar har ombyte med sig. Inte bara för att de ska vara fräscha utan också för hälsans skull. De som åker långt byter om igen innan de sätter sig i bilen. En svettig skjorta blir iskall och iskall skjorta ger kall kropp. Inte så bra. Friskvård var ordet.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons