Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibland vill jag fråga Britta om saker

/
  • FOTO: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Varje dag besöker Sigurd Söderman sin hustru Brittas grav på Gamla kyrkogården. De fick 60 glada år tillsammans.

Sigurd Söderman, 86 år, böjer sig ned över gravstenen och klappar den lite.
- Tjena Britta. I dag har jag sällskap med mig.

Annons
Sigurd hann vara gift med sin Britta i 60 år innan hon gick bort i mars förra året. Nu besöker han henne på Gamla kyrkogården varenda dag.
- Hon var på gymnastiken när hon fick ont. Vi åkte till sjukhuset och 27 timmar senare var hon borta, berättar Sigurd.
Varken Sigurd eller Britta trodde att hon skulle dö men när hon slutade andas höll Sigurd Britta i handen. Dottern Elisabet fanns också med.
- Britta hade handlat kläder till nästa resa. De kläderna fick hon ha på sig i kistan och älsklingshalsbandet. Hon var så fin. Hon var som en docka.
Sigurd och Britta lärde känna varandra redan som tonåringar på 30-talet. Sigurd bodde i Sikvik och Brittas familj hade sommarstuga tvärs över viken. Så visst blev det tomt när Britta inte fanns längre.
- Utan Britta hade jag inte stått här i dag. Hon har hållit ordning på mig, hemmet och ekonomin.
Äldsta barnbarnet har hundar. En av dem fick bo hos Sigvard första nätterna för att skingra ensamheten.
- Nu är saknaden hemma inte besvärande men ibland vill jag fråga henne om saker.
Britta vilar i sina föräldrars familjegrav från 1915. Sigurd hade tänkt att hennes aska skulle strös ut över havet men ett barnbarn ville annat och så fick det bli. Det är Sigurd glad för i dag.
- Den här fick hon när hon fyllde 85, säger Sigurd och lyfter upp en glasburk.
I burken finns hälsningar från dottern, de tre barnbarnen och sex barnbarnsbarnen och så Sigurd förstås. I burken finns vackra stenar, nypon och lite annat från naturen som Britta skulle ha tyckt om.
Britta var gymnastiklärare och startade Korpens barngrupper och grupper på flera olika äldreboenden. Men när Britta fick reumatism klarade hon inte riktigt lika mycket längre. Hon och Sigurd åkte utomlands några månader varje vinter för att lindra värken.
- Det har vi gjort i 34 år och jag fortsätter. Britta finns med mig nu också.
På Alla helgons dag befinner sig Sigurd på Mallorca. På den tomma bädden intill sin egen placerar han ett foto av Britta.
Han berättar en del om alla resor de gjort tillsammans. Hur de bott hos fiskarfamiljer, när Britta plockade tomater och Sigurd vaktade getter, om när Sigurd lärde sig spanska genom att spela gitarr för dagisbarn. De hade ett rikt liv ihop.
- Jag hänger inte läpp. Det skulle inte Britta ha tyckt om. Vi hade roligt ihop i 60 år, säger han med humorn spelande i ögonen.
Sigurd berättar också om sommarstugan och segelbåten. Havet var viktigt för båda. Kanske mest för Sigurd som var radiotelegrafist på u-båt under krigsåren och bland annat togs som krigsfånge i England en kort tid och om när han var upppassare åt prins Bertil på en jagare. Det var på den tiden när kommunikationerna var långsamma och det är lätt att förstå Brittas oro där hon väntade hemmavid på livstecken. Men hon väntade troget.
- Tänk när vi skulle gifta oss. Då sydde, broderade, vävde och fixade Britta allt. Hon var speciell, säger Sigurd och ler kärleksfullt.
Han stryker bort några gula löv och berättar om de övriga i familjegraven, Brittas föräldrar, hennes syster och ett syskonbarn. Här kommer han själv också att ligga en dag. Det han hoppas på är att inte bli ett vårdpaket. Såna saker hade han och Britta pratat om.
- Nu ska vi knalla iväg. Gullhöna, gullknopp. Hej då, Britta. Puss och kram. Vi ses i morgon.
Sigurd vandrar tillbaka genom den rofyllda allén. De orangegula löven prasslar och det doftar av mylla. Han tar några extrasvängar bland de vackra gravstenarna för att titta till några gamla kompisar som ligger här. Besöket avslutar han vid sina föräldrars grav. Sigurd hälsar kärleksfullt på dem.
- Livet är kort. Ta tillvara på det. Var snälla mot varandra. Britta och jag var alltid noga med godnattpussen och somnade aldrig som ovänner.
Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons