Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget dåligt ålagille

/

Ålagillet i Skåne var kul. Vi berättade gamla minnen från vår Atlantsegling för 20 år sedan.

Annons

Skepparen Lars, har en ny Atlantsegling på gång, nu i en katamaran. Tommy planerar att ta sin Fenix ut på det stora haven när pensionen kommer om några år.

Båten byggs om för att klara påfrestningarna. Nya och gamla historier avlöste varandra, som den om skepparen Lars. Han sa att vi under vår segling gärna fick skriva i loggboken, bara vi inte skrev att han drack sprit. Den sista dagen skrev vi i loggboken: ”I dag var kapten nykter”.

Under ett ålagille lagar man och äter ål hela dagen. Halmad, luad, rökt ål, ålaladåb, ålasoppa, sköljer ner med öl, Piratens bäsk och Ålborg.

– Aldrig mera ål, jag mår åligt sa Tommy på morgonen dagen efter.

Höghastighetståget slingrade sig mot Gävle, tyckte jag.

Hårt liv sjömanslivet.

Många Gävlebor är måna om fyrarna i Holmuddsrännan. Jag får samtal varannan dag om att jag borde skriva om att Gävle ska ta hand om de vackra fyrarna innan de grävs upp. Fyrleden är unik, finns ingen liknande i landet.

Det är babordsfyren längst in mot Gävle som ska bort. Den kallas fyran och är röd. Hade det varit en av styrbordsfyrarna som är gröna hade man väl förstått om S-politikerna inte var intresserade. Men en röd fyr i det röda Gävle borde väl åtminstone få smycka en rondell.

Gävle energis vindkraftssnurra i Fredriksskans som inte snurrat på länge kommer att bli ett inseglingsmärke i en enslinje till den nya farleden in mot Gävle. Det är bra, då kommer vindsnurretornet i alla fall till någon nytta.

Vi seglare får väl hålla till i Båkharsrännan nästa sommar för att inte störa för mudderverken. Det blir till att hålla för näsan när man passerar skarvnerskitna Båkharn.

Tor ligger i. Vi andra vårrustar för fullt. Rostfria Ove målar däcket, Målar-Leffe har bytt till rostfria bränsletankar, jag har målat botten så spindeln blev yr i bollen. Härlig känsla tyckte spindeln, botten upp, måla mera.

När jag kom ner till båten några dagar efter bottenmålningen var spindeln fortfarande i toppform, satt och sjöng ”Imse, vimse….”

– Har du tullat på bottenfärgen? undrade jag. Den är inte så hälsosam ska du veta.

Men det var värre. Spindeln hade fått i sig lite transparent Loranga som läckt ur dunken.

– Det är livsfarligt att smaka på det där, mycket farligare än bottenfärgen, förmanade jag.

Jag lade en smula Alvedon vid spindeln och sa att ta lite av den i morgon. Spindeln trallade på när jag släckte och lämnade skjulet. Utanför hördes oväsendet från hamnkapten Lollos skarvband. Hårt liv sjömanslivet.

Det kom en som spelar i symfoniorkestern och ville köpa Tors båtskjul. Bra, sa jag, äntligen kan man få höra lite ljuv musik. Jag berättade att Lollos Skjulband övar i skjulet intill. Han drog iväg direkt. Ingen affär.

Grund-Kalle tycker att vi ska gå ihop och köpa skjulet, så kan vi hyra ut det till bärplockare.

– Jag kan bli bärplockarkonsylt, säger Grund-Kalle.

Grymma Lisa Nordén vann VM i triathlon trotts matförgiftning, sjukt bra!

Spindeln var hängig sist jag såg honom. Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons