Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klarar du skolstarten

Sommarlovet och är snart slut och föräldrar landet runt bävar för att tvinga sina barn i säng tidigare.
Men var lugn – barnen lider oftast inte. Och det finns sätt att underlätta övergången från somrig frihet till höstlig rutin, säger experter.

Annons

Johanna Wahlberg, som tittar på när barnen Alice, 12 och Elias, 10, spelar basket i Rålambshovsparken i Stockholm, har en enkel lösning för att komma ifrån sommarlovsrutinerna. På sommaren lägger sig barnen vid 23, men när skolan börjar igen blir det läggdags vid 21.

– Vi ställer inte om förrän sista dagen. Man får vara trött första skoldagen, sedan kommer man in i det, säger Johanna Wahlberg.

Håkan och Sanna Ryderman som njuter av solen tillsammans med sonen Mio, 7, kämpar med att skapa rutiner även på sommaren.

Skapa rutiner

– För barnen faller det sig naturligt att börja skolan igen. Så det är skönt när hösten kommer, säger Sanna Ryderman.

Vuxna ser ibland hösten som slutet på friheten för barnen, men det är ofta fel.

– De flesta barn gillar faktiskt förändring. Sommarloven kan kännas väldigt långa och barnen ser fram mot att lära sig nya saker och att träffa sina kompisar och att bara göra något annat, säger psykologen Ingela Roxenby,

För mindre barn bör föräldrar även signalera att skolan är på gång genom att till exempel köpa en ny ryggsäck eller ta en cykeltur förbi skolan.

Uppe sent

På sommaren har många barn fått vara uppe längre än vanligt.

– Att anpassa sig till tidigare väckning kan faktiskt ta flera veckor för vissa barn, så visa lite förståelse, säger Anna Nygren, livsstilspedagog och sömnexpert.

En del barn har fått vara upp hur länge de vill, men det avråder Anna Nygren bestämt ifrån.

– Föräldrarna vill väl men vet inte hur mycket sådant kan spöka till det för barnen. Måste jag väcka barnen och de är ledsna av att vakna – då har de lagt sig för sent. Så enkelt är det, säger hon.

Barnen kanske skriker och gråter för att de måste gå lägga sig, men innerst inne känner de att det är skönt att någon tar ansvar för dem, enligt Anna Nygren. Olika studier, senast från amerikanska barnläkarförbundet hävdar att skolan börjar för tidigt. Men till och med tonåringar kan börja relativt tidigt, bara de lägger sig i tid, enligt henne.

Mer läsning

Annons