Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en dag för tidigt

Annons

Regeringen slopar alltså dagisintyget – och det är inte en dag för tidigt. Många är vi småbarnsföräldrar som svurit över krånglet och förbannat uteblivna utbetalningar.

Dessutom har det skavt en aning att kravet på intyg också innebär ett misstänkliggörande – är ditt barn verkligen sjukt, eller blåser du bara det gemensamma på pengar?

Att ta bort frånvarointyget vid barns sjukdom var ett av förslagen som fanns med i Försäkringskassans ”antikrångelkatalog” som presenterades i våras. Bara att en antikrångelkatalog lagts fram tyder på att det nu finns ett sunt mått av sjukdomsinsikt hos Försäkringskassan, och att den smittat av sig på regeringen.

Låt oss hoppas att makthavarna nu fortsätter på den inslagna vägen och gör livet enklare för fler och framför allt för de som har det riktigt svårt. Minns GD:s granskning av Försäkringskassan från i våras då vi berättade om människor som tvingats söka jobb trots allvarliga sjukdomar, som fått ekonomin raserad på grund av långa väntetider och som trots att de varit med om allvarliga arbetsplatsolyckor inte fått ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

När det gäller det slopade intygskravet vid barns sjukdom så innebär det att en börda lyfts från många föräldrars axlar.

Själv har jag klarat mig relativt bra eftersom min dotter inte varit sjuk så ofta men för föräldrar med fler och sjukare barn kommer vardagen att bli enklare framöver.

Men allra viktigast är att det i slutänden handlar om att föräldrar och framförallt förskolepersonal nu kan få mer tid med barnen.

Mer läsning

Annons