Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ens bonus lockar läkare

Länets barnsjukvård skriker efter fler specialistläkare. Men när kliniken annonserar kommer inte en enda sökande. Inte ens landstingets nya sign-on-bonus lockar tillräckligt.

Annons

Det råder sedan en längre tid stor brist på barnspecialister inom barn- och ungdomssjukvården i Gävleborg.

Det har gjort det svårt att klara läkarbemanningen, inte minst på jourtid. De befintliga läkarna har fått en pressad arbetssituation.

Under hösten har kliniken gått på offensiven för att försöka rekrytera nya läkare. Dels har en konsult tagits in för att spåra upp läkare som kan tänka sig flytta till Gävleborg, dels har annonsering skett. Men hittills har ansträngningarna inte gett något resultat.

Inte en enda har sökt de lediga tjänsterna.

– Det här är en situation vi delar med resten av landet. Det råder nationell brist på barnspecialister, säger Margreth Rosenberg, tillförordnad verksamhetschef.

Rekryteringsförsöken fortsätter. Bland annat förs diskussioner med Akademiska sjukhuset i Uppsala om att någon eller några av deras barnläkare ska kunna hjälpa till i Gävleborg. Under tiden tvingas kliniken förlita sig på hyrläkare för att kunna upprätthålla vården.

Nyligen införde landstinget en sign-on-bonus på 200 000 kronor för att locka till sig nya läkare. Men den har uppenbarligen inte räckt för att få landets barnläkare att välja Gävleborg.

Fredrik Sewon, barnläkare och representant för läkarfacket GHLF, är inte förvånad över det klena rekryteringsresultatet.

– Vi vet ju att barnläkare inte växer på trän. Ryktet om att det är tungjobbat här gör förstås inte att det blir mer lockande att söka hit, säger han.

Han konstaterar att kliniken sedan länge är inne i en nedåtgående spiral. Antalet ordinarie barnspecialister har minskat efterhand och är i dag lägre än någonsin. I vår planerar ytterligare en av läkarna att ta tjänstledigt.

– Det ser bekymmersamt ut.

Fredrik Sewon lägger ett stort ansvar för utvecklingen på ledningen som han tycker under lång tid inte lyssnat på barnläkarna och deras synpunkter. Som exempel nämner han det omstridda beslutet i juni i år att flytta barnakuten från barnmottagningen till vuxenakutmottagningen.

– Det var ett beslut som kunde ha blivit bra men som drevs igenom alldeles för snabbt och som var helt grundat på känslor. Ingen hänsyn togs till hur vår arbetsmiljö påverkades eller vad som var bäst för patienterna, säger han.

Mer läsning

Annons