Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte kriminellt att vara full

Antalet LOB:ar har mer än fördubblats de senaste fem åren. Men det är inte kriminellt att vara på ­fyllan. Oftast får det inte heller några konsekvenser.

Annons

2003 togs 697 personer för LOB. De flesta omhändertogs under sommarmånaderna speciellt under Cityfesten.

2008 var siffran 1 532, alltså mer än i snitt fyra personer varje dag på året. 73 av dem var mellan 15 och 18 år och tre under 15 år.

Den som tas för fylleri hamnar inte i kriminalregistret eftersom det inte är något brott att vara full. Det utdöms heller inget straff.

Ungdomar som omhändertas för LOB körs i första hand hem till föräldrarna. Ingen under 15 år får vara i cellerna. Men är ungdomen över 15 år och polisen inte får tag i föräldrarna är det fyllecellen som gäller. Ett omhändertagandeblad skrivs alltid och socialtjänsten, vapenregistret och Vägverket får en rapport.

Hos socialtjänsten händer ingenting om den som LOB:ats är över 20 år. Socialtjänsten för inget register men skickar ett informationsblad ifall den LOB:ade tycker sig behöva hjälp med sina alkoholvanor. Är den LOB:ade yngre än 20 år går rapporten till mottagningsgruppen.

– Innehållet i LOB:en avgör. Alla som LOB:as får brev hem till vårdnadshavaren och erbjuds stöd. Vi informerar också om Kompassen som är en öppen verksamhet för ungdomar, berättar Carina Wohlmer, vikarierande gruppchef.

Om den LOB:ade är väldigt ung eller fått upprepade LOB:ar kallas vederbörande till ett frivilligt men allvarligt samtal ihop med föräldrarna. Socialtjänsten kan starta en utredning om den anser att det finns behov.

Hos Vägverket läggs LOB:en in i körkortsregistret. Efter en LOB händer inget men efter två görs en utredning om nykterhetsopålitlighet. Körkortet kan komma att återkallas. Efter två år försvinner LOB:en ur registret.

För den som inte har körkort men söker körkortstillstånd betyder en LOB ingenting men två LOB:ar eller flera innebär avslag på körkortstillståndet och en spärrtid på tolv månader räknat från sista LOB:en.

Vapenregistret får också en rapport. De skickar ett brev till den som omhändertagits och talar om att polisen uppmärksammat LOB:en. Den som söker vapenlicens för första gången får vänta i två år från LOB:en. Efter en andra LOB inleds en omprövning av ärendet.

Mer läsning

Annons