Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lätt att vara rasist!

Annons

En frusen, blond ung man står utanför tobakskiosken sent en onsdagskväll och ropar högljutt att innehavaren borde åka hem till sitt skitland och låta en svensk ta över i stället. Tydligen har den unga mannen nekats att köpa cigg, och detta har väckt odjuret i honom. Efter att förundrad ha lyssnat en liten stund går jag upp till studion. Med huvudet fullt av tankar. Skulle en svensk ha låtit honom köpa cigg? Skulle en svensk ens hålla butiken öppen efter elva en onsdagskväll? Och, om även denne svensk skulle ha nekat honom att köpa cigg – vad skulle han ropat i så fall? Och vad är egentligen en svensk? Och, framför allt, om den unga mannen representerar genuin svenskhet, varför skriker han då på förortssvenska?

Några dagar tidigare läste jag en rapport om svenska gener gjord av bland annat Helsingfors universitet. Eller, ja, jag läste i alla fall sammanfattningen av den. Där slog man fast att svenskar och finnar har olika gener. Finnar är ugrer med ursprung i Ural och Mongoliet, och tillhör en helt annan språkgrupp än vi svenskar som har germanska rötter. Och eftersom svenskar och finnar tydligen alltid haft svårt för att förstå varandra så har våra genbanker heller inte blandats nämnvärt. Tydligen vill vi bara ha sexuellt umgänge med personer som vi förstår vad de säger.

Men för att krångla till det ordentligt har den här rapporten dessutom spårat skiljelinjen mellan dessa två grupper. Den går rätt genom Norrland. Med andra ord, svenskar från till exempel Luleå och Skellefteå är egentligen finnar. Sug på den ett tag. Och ja, vi som bor söder om finn-gränsen har förmodligen inte särskilt homogena gener vi heller. Valloner, tyskar, skottar, holländare, danskar och ryssar är ju bara några av de folk som genom åren gladeligen spritt sin säd innanför vår landsgräns. Det måste vara ett helvete att vara rasist och hålla reda på allt detta!

Nu tror inte jag att den arga unge mannen utanför tobakskiosken är någon genuin rasist. Snarare en vanlig frustrerad, tobaks-nekad, folkölspåverkad och hormonstinn tonåring. Men låt oss säga att han ändå är det. Att han vill bevara Sverige svenskt. I vilken ände ska han börja? För själv har han ju förmodligen helt andra gener än sina skånska (som ju är danskar från början), jämtländska (som i stor utsträckning har norskt blod i ådrorna) eller norrländska (som alltså egentligen är finnar) rasistkamrater. Vem av dem är en äkta svensk?

Och tänk om det visar sig att snyggaste tjejen i plugget trots sitt ursvenska utseende har en mamma med rötter i Piteå (och därmed rötter som sträcker sig ända ner till mongoliet)?

Själv har jag aldrig besvärats av att mina gener är som en Gott&Blandat-påse med lite finskt tålamod, genuint blek engelsk hy, bekymrad rysk panna och en önskan att se ut som tyska popband och fotbollsspelare från 80-talet. Nej, för att kunna bli en äkta rasist måste man nog plugga jättemycket etnologi, släktforska sig massor av generationer bakåt, och vara jättesmart – och hittills har då jag aldrig träffat nån sån.

LARRY FORSBERG

Mer läsning

Annons