Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte okej – men ingen varning

/
  • Ambulans på utryckning – då är det blåljus och sirener som gäller.
  • –Alla är väl medvetna om att det här är att gå över gränsen, säger divisionschef Helena Björkman.

Det blir inga varningar till de sex ambulansanställda som uppmärksammat en arbetskamrats svensexa. Samtal räcker tycker landstinget.

Annons

I juli åkte tre ambulanser hem till arbetskamraten som skulle ha svensexa. En privatperson såg blåljus och hörde sirener trots att det inte var utryckning och kontaktade landstinget. I tisdagstidningen berättade GD att landstinget i förra veckan meddelat de fackliga organisationerna att de vill ge alla en skriftlig varning. Nu är utredningen klar och landstinget har bestämt sig för att inte ge några varningar.

Divisionschef Helena Björkman förklarar det med att de måste förvarna facken inom två månader från händelsen för att ha möjlighet att ge varning. Då var utredningen inte avslutad. När den nu är det tycker de att det räcker med de samtal de haft.

– Alla är väl medvetna om att det här är att gå över gränsen.

Hon säger att det finns en gråzon för vad de anställda får göra när de kör på stan mellan utryckningar. Att slå på sirener och blåljus för barn vid en skola de åker förbi är ett exempel på en sådan gråzon. De ska nu fortsätta diskutera uppdragets gränser.

– Vi ser fortfarande allvarligt på den här händelsen, det är inte okej, säger hon.

Utredningen har visat att varken patientsäkerheten eller ambulansernas tillgänglighet påverkades.

Det berättade Peter Bergström, en av ambulansmännen, också i GD i tisdags.

– Det känns bra att de kom fram till det, säger han om att utredningen landade i att samtalen räcker.

Han upplever det inte som ett problem med att det är otydligt vad som gäller i olika situationer men tycker att diskussionen varit bra.

Han berättade i GD att en av de tre bilarna slog på blåljus och sirener en kort stund, ”kanske 15 sekunder”, när de stod stilla utanför arbetskamratens hem.

Mer läsning

Annons