Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte på röken av de nubbarna

/

Volvo Ocean Race är i full gång. Två båtar har brutit under den första etappen. Fyra båtar rusar vidare mot Kapstaden.

Annons

Just nu när detta skrivs går man nära den brasilianska kusten och sedan ner mot S:ta Helena för att gå ytterligare söderut där man hittar kallfronterna och lågtrycken på södra oceanen som tar dem med enorm kraft österut mot Kapstaden.

Det är här man kan slå Ericsson 4-båtens 24-timmars rekord från förra tävlingen. Men då lever man på gränsen mellan att vinna eller försvinna fast det är väl det hela racet går ut på.

Ericsson 4 seglade 593,23 nautiska mil på 24 timmar. Det är som att segla Gävle till Mariehamn tur och retur tre gånger på ett dygn. Snittfarten blir 25 knop. En Finlandsfärja loggar kanske 15 knop för full maskin. När vi seglar vår Ålandseskader tar det 24 timmar från Gävle till Mariehamn, enkel resa, sedan badar vi bastu och vilar upp oss innan vi seglar hem igen. Snittfarten blir då strax under fem knop.

Jag har lackat träskaftet på båtshaken nu när det lackar mot jul. På varvet är de årliga julförberedelserna i full gång. Julkranen ska kläs, tomtefar Lollo har koll på den, tomtemor Ulla tar inte emot önskelistor utan skickar ut vaktlistor. Jag tror att Tor åkte på juldagen i år. Rostfria Ove ser till att varvets speciella julglögg får den rätta transparenta Lorangafärgen. Snickar-Leffe svarvar på en juljojo. En röd. Skjulnissarna har satt ihop en skjulkör, tomtenissen Jaguar-Göran är den givne körledaren.

De önskar sig Systembolaget som huvudsponsor för de kallar sig Likören. Så nu övar man på ”Skjul glada gossar i en ring” och ”Snön ligger vit på garagen”. Vi får se om det blir en skjulkonsert kring lucia. Tomtefar Lollo med skarvarna kompar.

Alla skjulnissarna arbetar hårt med årets alla skjulklappar. Man har en slogan också: ”Mer skjul i Gävle”. Det är mycket att stå i nu i skjulen när det är dags för den stora julstädningen i hemmen. Skjulstjärnorna och den skjularmade glimmar i skjulfönstren.

Hårt liv sjömanslivet.

Årets julbock ska man spola vatten på så det blir en vacker isb(l)ock som det inte går att sätta fyr på. Men med den här hittills varma perioden blir det en sur-bock, men bättre det än en torrbock.

Apropå att sätta fyr på, så har Systembolaget satt fyrar på sina nya snapsar. De har tagit fram en förpackning om fyra fyrsnapsar. Flaskorna som innehåller fem centiliter har bild och position för en fyr på etiketten. Malören med smak av malört, Garpen smakar citron och anis, Nidingen är kryddad med kummin och dill och Tjärven har en bittersöt smak. Billiga, under tian stycket.

Jo, så till smaken. Lite vattnig smak, de biter inte till. Man blir inte på lyset eller en glad fyr, suparna är nämligen alkoholfria. Nä, några fler fyrsupar blir det inte.

Apropå fyr så har jag fyr i pipan. Jag lovade att börja röka pipa när jag fyllt 60. Så många bloss har det inte blivit, bara vid högtidliga tillfällen. Som när jag fick tag i ”Fiskargubben” i korsstygn som jag letat i många år. Ska försöka få tag i en gjord i pärlplatta också.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons