Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Istället för katt

Annons
Hon är väldigt, väldigt söt.Hon viftar glatt på svansen och springer i hasorna påLina.

Lillmatte måste noga se efter var hon kliver, såatt inte Märta kommer i vägen.

- Jag brukar längta efter Märta när jag äri skolan, berättar Lina Ebenfelt som bor i Åbyggebyoch som snart fyller tio.

- Hon är så snäll och vill alltid vara med,fortsätter Lina. Men ibland blir det nästan lite jobbigt,till och med när jag duschar sitter hon bredvid och väntar.

När Lina kliar Märta på magen läggerhon sig på rygg och njuter. Om Lina håller i en rånbitsitter Märta fint innan hon tar den. Hon tycker lika mycketom att gosa som att leka. Mammas måttband är en favoritsom Märta har lagt beslag på. Klädborsten ärockså god att gnaga på.

- Och mina skosnören, avslöjar storasyster Emma.De måste ha varit goda, för de har hon tuggat påså att de blivit tufsiga.

- När jag kom hem i dag hade hon tuggat på postensom låg på golvet, säger Lina då och skrattaråt Märtas bus.

Men varken flickorna, eller mamma Ulrica är särskiltbekymrade över detta. Märta brukar inte tugga påsaker, kanske hon trodde att skosnörena och kuverten vargodis. För hon gillar att äta. Märta är vegetarianoch tycker om gurka och andra grönsaker. Varje kvällfår hon en frukt, ofta ett äpple eller en apelsin.

- Hon är så gullig när hon äter apelsin,för då suger hon i sig klyftorna medans vi hålleri, berättar mamma, nästan lite stolt.

Det är viktigt att inte Märta äter förmycket. Blir hon för tung kan hennes smala ben bli skadade.Förutom grönsaker och frukt får hon en speciellsorts pellets. En dag hade hon lyckats peta upp skafferiet ochsatt där inne på hyllan när familjemedlemmarnakom och käkade kex. Så nu har skafferidörren fåtten extra hasp.

Märta hårar inte och luktar inte. Hon är rumsrenoch sover i eget rum hela nätterna. I pannrummet och tvättstugan,som är hemtrevligt inredda och ser ut som vanliga rum medfönster, har Märta sin kattlåda och sin sovkorg.Korgen har Lina klätt själv med en mjuk dyna och ettfint tyg runt kanten. När Märta sover kryper hon inhela hon under den lurviga filten.

Visst har hon många fördelar, men det allra bästamed Märta är ändå att hon kan vara Linasalldeles eget husdjur. Lina är pälsdjursallergiker ochtål inga vanliga pälsdjur. Men Märta gårbra, även om pälsen är lite gles är hon bådemjuk och len. Efter tre veckor i samma hus har inte Lina käntav allergin det minsta.

Finns det inga baksidor med Märta? Möjligen ljudvolymennär hon blir upprörd. Märta har en stark vilja,ibland påminner hon om en bäbis. När hon intevill bli lyft upp till soffan för att fotograferas där,skriker hon högt. Och inte förrän hon fårsom hon vill, slutar hon skrika.

- Man måste uppfostra henne, och vara bestämd ochkonsekvent. Precis som med en hund, berättar mamma. Men honska vara lättlärd har jag läst och kan lärasig alla möjliga konster.

En annan baksida med Märta är att hon är såovanlig. Både Emma och Lina blir retade av killarna i skolan.

- De brukar säga att de ska hämta kniven och görajulskinka av henne, berättar Lina.

Men tjejerna är desto trevligare. De är nyfiknapå Märta och skulle vilja träffa henne. Och närman möts ute på vägen av den lilla knorrlösasvansen som viftar ivrigt fram och tillbaka, är det hur lättsom helst att smälta.

Mer läsning

Annons