Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackan har seglat färdigt

/

Samtidigt som personalen på Gävle­tidningarna hade företagsfest i Fullriggaren så seglade jag i Adriatiska havet.

Annons

Det blev ett sjöslag både här och där. Hårt liv sjömanslivet. Så nu har jag seglat ett par hundra sjömil.

Det var första båten med värmare ombord som vi hyrt i Medelhavet. Värmaren räddade utan tvekan den semesterveckan. Boran blåste med kulingstyrka nästan varje dag så vi fick en stänkare här och där medan regnet vräkte ner.

Saltstänkta blev vi, Charter-Christer, Eletriska Roffe och Elektriska Roffes son som kallas Lill-Erik för han är längst men är yngst. Så Lill-Erik fick sitt sjödop i form av stänkande adriatiskt saltvatten.

Sen fick han smaka en stänkare då han fyllde 18 år där. Dock inte transparent Loranga, man måste börja med något mindre transparent.

Själv tänkte jag ta hem dopvatten från Medelhavet till barnbarnet men att ta vatten i packningen tycker man inte om på flygplatser numera.

Apropå dop så har ju Estelle döpts i vatten från Öland, det dög väl inte med vatten från någon Ockelbo källa. Förre SAIK:aren Hans Åström, som är kusin till prins Daniel, fick vara med på ceremonin. Hasse som i dag är förbundskapten för U23-landslaget i bandy bor i Bollnäs där han nu går under namnet Hans Majestät.

Lill-Erik hade med sig matteboken till Kroatien och pluggade för kommande prov. Vi fick hjälpa honom med talen på kvällarna. SinV x cosU – cosV x sinU. Han hade en miniräknare större än en mobiltelefon från 1980-talet.

– Sådana där tal slog vi på räknestickan, sa vi kaxigt.

En annan fråga var: Om du tar ett steg söderut sedan ett västerut och sedan ett norrut och kommer tillbaka till samma punkt som där du startade vilken färg har då björnen? Det kan ni klura på till nästa rapport. Eller så löser ni det med E=mc².

Bora, den nordnordostliga vinden i Kroatinen som fått sitt namn efter vindguden Boreas i den Grekiska mytologin. Boran är tuff. Vindguden Borea är också ursprunget till namnet Kung Bore. I Trieste på gränsen mellan Italien och Kroatien blåser Boran med 40 meter per sekund ibland. Där är gatorna försedda med räfflor och efter väggarna finns handtag för att ha något att hålla sig i när Boran drar på.

Charter-Christer, Elektriska Roffe och jag köpte vindjackor i spinnakertyg för 20 år sedan av en segelmakare Lisbeth Wennberg. Jackorna har sammanlagt seglats många tusen sjömil, säkert jorden runt. Min jacka var helt utsliten, så detta var den sista seglatsen. Den gick iland med båtsoporna i Trogir.

Ni som känner att ni inte hinner med allt till sommaren, trösta er med att det gör ingen annan heller. Hårt liv sjömanslivet. Jabowoky är fortfarande oi.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons