Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är ingen talare, men...

Studentexamen, bröllop och andra festligheter, innebär inte bara glädje. Det finns en grupp människor som ser fram emot dessa tillfällen med en skräckblandad förtjusning. Nämligen de som förväntas hålla tal.

Annons
Bengt Ivarsson är spökskrivare, eller talskrivare som det också kallas. Han skriver disputationstal, tal till kadettbaler, tal till företagsledare, fotbollslag, ja till och med kärleksbrev har han skrivit på uppdrag.
Det är också till honom som förtvivlade brudtärnor vänder sig när det förstått att de borde säga något på sin systers bröllop. I några krisartade fall har det till och med varit bruden som ringt upp Bengt Ivarsson i panik och bett honom skriva ett tal som fadern kan läsa på bröllopsfesten.
Det är inget konstigt med det. Professionella talare som påven, kungen och många politiker använder sig ständigt av talskrivare.
Men Bengt Ivarsson är hemlighetsfull. Han sätter en ära i att inte röja namn på någon som beställt ett tal av honom.

Inför bröllop är det somliga som hör av sig till Bengt Ivarsson flera månader i förväg. Andra gånger har han bara haft ett par timmar på sig. Tjugo minuter är rekordet. Många drabbas helt enkelt av panik inför själva tanken på att hålla tal och Bengt Ivarsson berättar att han en och annan gång känt sig som en biktfader. Ofta är talare mest nervösa innan talet är skrivet.
En viss nervositet brukar också infinna sig inför själva framförandet. Då gäller det att inte ställa för höga krav på sig själv.
Den som försöker sig på att improvisera eller läsa utantill glömmer lätt bort vad som ska sägas.
- Varför förstöra roligheterna på det viset. En skådespelare som repeterat länge kanske kan memorera ett långt tal. Men varför ska man ge sig på det? Ett bra manus är A och O för att formuleringarna ska bli eleganta och att man ska få sagt det man vill säga. Då blir talet bra.
Det är inte bara för sin egen skull som man ska läsa innantill, enligt Bengt Ivarsson. Det är för brudparets och de andra gästernas skull också. Alla är rädda för att talaren ska komma bort sig. Små korta tal, exempelvis tacktal, är det annorlunda med. Ett tal på omkring en minut bör man kunna utantill.

Ett vanligt misstag som talare gör är att de går igenom hela karriärstegen. Det är ofta ointressant och åhörarskaran är antagligen redan insatt i sina vänners förehavanden. Man ska heller inte dra upp gamla kärleksbravader, ursäkta sig genom att säga att man inte är någon talare eller ge välmenta råd - de är meningslösa eftersom ingen bryr sig om dem ändå.
Det kan också vara dumt att dra vitsar. Det är onödigt att ta risken att det bara är talaren som tycker att det är roligt. Däremot ska talet vara underhållande.
- Ett tal ska bidra till festivitas, det vill säga se till att det blir festligt, anser Bengt Ivarsson.
Innehållet är inte det viktigaste i talet. Det är viktigare att det blir underhållande. Och det bästa av allt är att man får ljuga - eller i alla fall krydda sanningen.
- Bara det finns en gnutta sanning så kan man spinna vidare på en händelse. För att hålla ryggen fri brukar jag lägga in en passus om att det jag berättar är en skröna. Och i en skröna är det mycket som berättas som är sant och mycket som berättas som inte är sant. Man har rätt att ta sig vissa litterära friheter.

Förarbetet till talet ska man sätta igång med i god tid. Inför exempelvis ett bröllopstal har Bengt Ivarsson några tips.
Tänk på:
Brudparets ålder, yrke, utbildning och publikens utbildningsnivå. Då vet man lite om vilket språk man ska tala och vilka referensramar som åhörarna har.
- Välj några, kanske sex, företeelser som du kan göra något roligt av. Ha dem i huvudet under några dagar så dyker du säkert på en idé när du minst av allt anar det. En enskild sak som om det är allmänt känt att brudparet sover i en vattensäng, kan gott vara en bra bit av talet.
Se till att du får till ett bra anslag - en bra början. Ett tal kan innehålla en tredjedel roligheter, tredjedel biografi och en tredjedel varm avslutning. Lär dig gärna den första och sista meningen i talet så att du kan ha ögonkontakt med brudparet.
I synnerhet när du utbringar skålen.
Lycka till!

Helena e. Källgren
PM

Mer läsning

Annons