Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag kan bara inte hålla käften”

/
  • Torbjörn Tuveson är bekymrad över sitt eget område, kärlkirurgin. - Det är förstås extra tungt att min egen specialitet är hotad. Det gör att det känns kluvet att gå i pension just nu.

En av Gävle sjukhus största och mest stridbara läkarprofiler lägger skalpellen på hyllan för gott. Kirurgen Torbjörn Tuveson har opererat med glädje – men ­också gärna rutit till offentligt när han sett hur landstingets resurser använts fel. Populär har han blivit på kuppen, om än inte i alla läger.

Annons

Det finns något lite otåligt och rastlöst hos Torbjörn Tuveson. Även den här förmiddagen när han som nybliven pensionär tar emot GD i sitt gamla arbetsrum på kirurgmottagningen på Gävle sjukhus känns det som att han sitter som på nålar, att han bara tagit en kort paus och väntar på att få rusa vidare till en ny operation, en ny utmaning.

Omställningen till ett stillsamt pensionärsliv kan bli tuff för en idog arbetsmyra som Torbjörn Tuveson.

– Visst kommer jag att sakna jobbet. Jag har gått med glädje hit varenda dag. Jag blir faktiskt lite avundsjuk på våra AT-läkare som har 30 år framför sig, säger han.

Torbjörn Tuveson har redan passerat pensionsåldern med råge men har jobbat kvar på ”övertid” eftersom han varit efterfrågad och för att han älskat sitt arbete. Kirurgi är något speciellt, menar han.

– Man ser så tydligt resultat av det man gör.

Torbjörn är specialist i kärlkirurgi, något han periodvis varit ensam om på Gävle sjukhus. En stimulerande nyckelroll men också ett tungt ansvar. Åtskilliga är de gånger då Torbjörn på sin fritid ringts in till sjukhuset för att operera patienter som kommit in akut med spruckna pulsåderbråck och andra livsfarliga åkommor.

– En gång ringde de på julafton. En annan gång hade vi precis packat bilen och skulle åka på semester. Men det är en charm i det också. Och familjen har ställt upp solidariskt.

Patienterna är naturligtvis glada av att ha blivit hjälpta. Torbjörn ligger högt på läkarnas popularitetslista Doktorsguiden.

– Jag känner mig väldigt uppskattad. Men även jag har begått misstag och blivit osams med patienter. Det är oundvikligt i det här jobbet.

Även om Torbjörn hela tiden trivts med sitt jobb har han ofta retat upp sig på saker som inte varit bra. Det har handlat om beslut som fattats högre upp i landstingshierarkin och som i hans ögon ställt till det för folket på vårdgolvet. Irritationen har resulterat i en mängd debattartiklar, insändare och kritiska uttalanden i massmedier.

– Jag kan bara inte hålla käften när jag ser något som är fel, säger han.

Kritiken har sammanfattningsvis gått ut på att landstinget slösar resurser på projekt, omorganisationer, ombyggnationer, dokumentering och andra i och för sig vällovliga ambitioner men som inte gett sjukvården så mycket.

– Jag har sett mig som en sjukvårdsrepresentant som tagit ställning för sjukvården.

När sjukhusets akutmottagning för några år sedan delades och familjeläkarjouren flyttades till Södertull blev Torbjörn Tuveson så arg att han lämnade sin befattning som medicinskt ledningsansvarig på kirurgkliniken.

– Jag kunde inte ställa mig bakom det beslutet. Jag förstod att servicen skulle försämras, att det skulle bli svårt för folk att veta vart de skulle vända sig när de blev sjuka, säger han.

Torbjörn säger att han genomgående fått positiva reaktioner från kolleger och folk på stan när han gjort sina utspel. Vad landstingsledningen tycker vet han inte.

– Förr kunde man få små skämtsamma gliringar när man träffade någon av de högre cheferna. Numera säger de ingenting. Det är moltyst.

Politikerna vet inte så mycket om sjukvården, tycker han. Det är tjänstemännen som styr. Tyvärr lyssnar de för lite på sjukvårdens företrädare.

– Avståndet mellan vårdgolvet och ledningen har ökat.

Särskilt bekymrad just nu är Torbjörn över sitt eget område, kärlkirurgin. Verksamheten har länge haft mycket gott renommé i landet och var tidigt ute med en övergång till moderna skonsammare behandlingsmetoder. I dag råder en besvärande läkarbrist och under sommaren har många patienter fått skickas vidare till Uppsala. Torbjörn har kritiserat ledningen för hur frågan hanterats och är orolig för att sjukhuset på sikt kan bli utan kärlkirurgi.

– Det är förstås extra tungt att min egen specialitet är hotad. Det gör att det känns kluvet att gå i pension just nu.

Mer läsning

Annons