Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktstart – då stack älgarna

Annons
JÄDRAÅS

Älgarna har fått björnfrossa - åtminstonei skogarna kring Jädraås. - Ja, nog hade vi välkunnat få en roligare start på årets älgjakt,höll också Gunnar Carlsson, jaktledare med på.

Ett skott mot älgkalv avlossades, men missade. Och såjagade drevhunden in en ung älgtjur på Ulfsta jaktvårdsområdedär den fälldes.

För övrigt var det lugnt och stillsamt i skogen.

- Jag har då aldrig varit med om lugnare dag, menadeTure Persson, 85 år och älgskytteveteran, som väntarpå att få fälla sin 100:e älg.

Men det fanns älg i området. Innan jakten startadessågs sex älgar vid en vändplan.

Det var 15 förväntansfulla älgjägare somsamlades 6.30 på måndagsmorgonen vid herrgårdeni Jädraås. 13 passskyttar och två drevkarlar,ja, en var kvinna.

- Jag kan tala om att det har setts björn vid sjönMångeln, berättade Bertil Andersson, också ledare.Vi brukar ha björn på våra marker och Ture Perssonsåg faktiskt björn så pass tidigt som 1974.

På väg till första passet med Mats Söderqvistskrämdes en tjädertupp upp. Det skulle sedan visa sigatt det fanns fler tjädrar i området för det varett himla flaxande, men inga älgar.

Jädraås jaktvårdsområde har sammanlagt3 700 hektar att jaga på. Dagen delas upp i tre eller fyraolika såtar. Den här dagen blev det bara tre eftersomdet sköts på en kalv, men det var länge oklartom den träffats eller inte.

- Så där tappade vi kanske en timme, men det äringen fara, menade Gunnar Carlsson. Dagens jakt är påett relativt litet område och ett genomsök klaras avpå 1,5 timme.

På jaktmarken ska det fällas tre stora djur ochfyra kalvar. En minskning mot i fjol när sex stora och trekalvar fick fällas.

- Men vi får ju hålla på ända in ijanuari, sa en i sällskapet glatt.

Jobbigast hade drevfolket.

- Ja, det blev väl närmare två mil, sa JanEklund, mycket duktig skidåkare i Ockelbo SK, i börjanav 1970-talet. På sista drevet hittade vi inte ens fjolårsspår...

Förhoppningsvis kommer han att få bättre lönför mödan under resten av veckan.

Mer läsning

Annons