Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan behöver aldrig sadla om

Annons
ELTEBO / Hem till byn

Det var tack vare en egen häst som Jan Thuressonvalde som yrke att bli sadelmakare. Han gick hantverkslinjen påBessemergymnasiet i Sandviken och praktiserade vid Tärnsjögarveri och 1990 blev hans dröm verklighet.

Då byggde han sitt sadelmakeri i Eltebo där hani dag syr främst seldon för kunder i hela landet.

- Några sadlar syr jag däremot inte, eftersom detär ett så omfattande jobb att le helt enkelt skullebli för dyra, så det finns ingen efterfrågan,säger han.

De sadlar som används i dag är importerade och fabrikstillverkade.

Även om det inte blir någon nytillverkning av sadlarär det många reparationsjobb och omstoppningar somhan får göra.

Kunder från hela Sverige

I dag har han kunder runt om i landet, bådegrossister och inom travsporten, och arbete med tillverkning ochreparationer av seldom dominerar.

Dessutom blir det en hel del jobb med bilklädslar ochbilinredningar. Jan Thuresson känner även av det ökandeintresset för motorcyklar där många kommer föratt få sina sittdynor omstoppade och lagade.

Även om han kan ses vid sin gamla Singer symaskin ärdet mest jobb vid syrossen han ägnar sig åt. Syrossenär en pall med en enkel ställning där han klämmerfast läderbiten när han handsyr.

- Det är väl just med reparationer och handsömnadsom jag kan konkurrera prismässigt och därför blirdet mycket handarbete, säger han.

Det läder Jan Thuresson arbetar med kommer frånTärnsjö garveri.

Det är landets enda garveri som gör tjockare läderlämpat för seldon och den typ av arbeten han gör.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons