Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica ger goda hälsoråd

/
  • Laila Forsberg är den första Jessica Sandström frågat ut i landstingets försök om förebyggande äldrevård. Laila Forsberg tvekade inte att vara med.
  • Eva Söderhäll tackade ja direkt när Bomhus hälsocentral fick  frågan om att vara med i det  förebyggande försöket.
  • Jessica Sandström hoppas att de ska nå äldre som är sköra med det förebyggande arbetet.

Laila Forsberg bubblar av livsglädje, och när man möter henne tänker man inte på någon som fastnar i hälsoriskanalyser.

Men efter mötet med distriktssköterskan Jessica Sandström äter hon bättre och får hjälp att mota fallrisker hemma.

Annons

Laila Forsberg, 76 år, är den första deltagaren på Bomhus hälsocentral i landstingets projekt för förebyggande äldrevård. Hon tvekade aldrig när hon fick frågan om hon ville vara med.

– Jag är med på det mesta, säger Laila Forsberg.

Efter att ha svarat på några övergripande frågor fick hon komma till Jessica Sandström som bedömde risken för att hon skulle ramla, bli undernärd, få trycksår eller må psykiskt dåligt. Eftersom hon ramlat tidigare och varit yr samt gått ner i vikt de senaste tre månaderna ligger hon i riskzonen för undernäring och fallskador.

Aptiten tappade hon efter att ha legat på sjukhus med en propp i lungan. Nu har hon fått tillbaka aptiten och börjat gå upp i vikt igen.

– Jag har små lådor i frysen som jag sätter i mikron, säger Laila Forsberg.

Hon lagar maten själv, gör storkok, och berättar att hon ätit makaroner och köttbullar senast.

Bomhus hälsocentral är en av tre som är med i ett ettårigt försök att erbjuda alla 65-åringar och äldre hjälp att få koll på hälsan. Tidig hjälp ska fungera förebyggande.

Svaren på de första, övergripande, frågorna avgör om man som Laila Forsberg får göra en riskanalys eller om det räcker med ett allmänt hälsosamtal om mat, motion och rökning och hjälp till bättre vanor.

Efter riskanalysen gör man en vårdplan och Laila Forsberg och de andra deltagarna får en fast vårdkontakt.

Laila Forsberg har Wegeners sjukdom, en reumatisk sjukdom, och har sedan hon fick diagnosen häromåret haft mycket kontakt med vården. Efter riskbedömningen har Jessica Sandström varit hemma hos henne och pratat om maten och en arbetsterapeut ska komma och titta om något mer än det Laila Forsberg redan gjort behövs för att undvika fallolyckor.

Hon ska också få tid hos sjukgymnasten för att se om hon behöver träna extra på balansen och tid hos läkare för en läkemedelsgenomgång.

– Det är jättebra! Det är så trevligt att träffa Jessica, säger Laila Forsberg om att vara med i försöket.

Det är ett stort problem att äldre med flera olika sjukdomar hamnar mellan stolarna, med många olika vårdkontakter och sjukhusvistelser som skulle gå att undvika. Även om försöket vänder sig till alla och verksamhetschefen Eva Söderhäll tror att de kommer att kunna hjälpa multisjuka är det framförallt pensionärer vars hälsa börjat svikta de haft i tankarna.

– Jag hoppas att vi ska lyckas fånga upp de sköra äldre, säger Jessica Sandström.

Mer läsning

Annons