Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessicas smärta försvann

/
  • Jessica Åström vill sprida den glädje hon haft av sin benoperation.
  • Jessica Åström gläds åt operationerna som gjort att hon kan gå utan att ha ont. Hon kommer direkt till GD från Arlanda, på väg till en familjehelg med dop.

Benoperationerna revolutionerade Jessica Åströms liv. Smärtan försvann och hon går utan rullator. Förändringen var omtumlande. Först nu, efter fyra år, känner hon sig hemma med sina raka ben.

Annons

Cp-skadan fick Jessica Åströms ben att vrida sig inåt. Hon hade svårt att gå och för tio år sedan kom smärtorna, som sedan tilltog. Periodvis fick hon använda rullstol, även om hennes envishet gjorde att hon gick mer än hon egentligen kunde.

Till slut sa kroppen och orken stopp. Efter flera års utredande fick hon 28 år gammal sina lårben och ben i en vrist avsågade och vridna rakt igen.

– Vad jag vet är jag en av fyra vuxna personer i Sverige som fått göra det, säger hon.

Operationen görs annars på barn och ungdomar.

När hon vaknade upp fick hon en chock säger hon.

– Det var inte riktigt min kropp.

Det har tagit tid att landa i den. Och mycket träning.

– Jag har tränat 15 timmar i veckan och jobbat därutöver och försökt ha ett socialt liv.

Den vilja, kraft och envishet det kräver har hon alltid haft säger hon. Efter knappt ett år fick hon operera om sin ena höft eftersom benet läkt ihop kortare än det andra.

Fortfarande tränar hon mellan tio och 15 timmar i veckan. Det har gett resultat. I dag behöver hon bara rullstolen i undantagsfall och har inga problem att klara sig på egna ben när rullatorn inte får plats i GD:s hiss.

– Det bästa är att det inte gör ont. Det är det bästa, det är oslagbart, säger hon.

Att inte längre ha ont ger energi till annat och numera kan hon gå långt berättar hon. Flera gånger återkommer hon till glädjen över operationen. Den ger också träningsmotivation.

– Jag har känt att det här är min chans och det är en gång i livet. Den kommer inte igen.

Hennes cp-skada är medfödd och hon har hela livet haft svårt att gå. Men det var smärtan som fick henne att göra operationen.

– För mig har det aldrig varit något problem att jag har svårt att röra mig. Jag har aldrig sett det som ett bekymmer. Det blev ett bekymmer när jag hade så ont.

Hon vill nu dela med sig till andra att de kan få hjälp. Det gör hon även i tv-programmet Fråga doktorn på valborgsmässoafton. Hon skrev till redaktionen och berättade sin historia för två år sedan och i januari hörde de av sig och ville göra ett reportage.

Tv-programmet görs i Umeå, där Jessica Åström bor sedan tio år. Hon flyttade hit från Hedesunda för att gå gymnasiet och bestämde sig så småningom för att stanna.

Träningen fortsätter att göra henne bättre.

– Mitt mål var att kunna gå det mesta utan rullator och nu kan jag det delvis. Jag tror att det blir svårt att släppa den helt, men jag är väldigt nöjd.

Mer läsning

Annons