Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson går i pension

/

I går avtackades Stig Jönsson, för nu går Lantmäteriets generaldirektör i pension. I drygt 20 år har han arbetat på myndigheten i olika chefspositioner – de senaste sju som generaldirektör.

Annons

Han har under sin tid som generaldirektör fått många bekräftelser på att Lantmäteriets kunnande är efterfrågat i andra länder. Färska exempel är att han undertecknat överenskommelser om samarbete med såväl Ryssland som Kina.

– I början på april var jag i Peking i Kina. Lantmäteriet och Kinas Ministry for Land and Resources genomförde ett gemensamt ledningsseminarium kring mark- och fastighetsfrågor. Utan tvekan har kineserna ett stort intresse av att samarbeta med oss. Nästa steg blir en sex veckors utbildning i landmanagement i Sverige och Kina, som startar i höst.

– Jag tror att de vänder sig till lilla Sverige för att vi är ett förhållandevis neutralt land. Det ligger också mycket ”fotarbete” bakom det intresse vi nu ser. Det första uppdraget i Kina hade vi redan 1988. Men det känns häftigt att vi har fortsatt förtroende.

Generellt sett tycker Stig Jönsson att åren på Lantmäteriet har varit väldigt stimulerande. Det händer mycket inom lantmäteriområdet.

– För mig finns inget område som är mer spännande. Den tekniska utvecklingen ger så många möjligheter att göra våra tjänster allt mer tillgängliga och lätta att använda. Det gäller framför allt kartor och fastighetsinformation.

Nu kommer han inte att helt och hållet luta sig tillbaka i pensionärstillvaro.

– Jag har ett uppdrag som ordförande i E-legitimationsnämnden som jag ska fortsätta med, på ungefär kvartstid.

Mer läsning

Annons