Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journaler förväxlades

/
  • I stället för sin egen journalkopia fick en kvinna utdrag från en rad andra patienter.

En kvinna som begärt ut en journalkopia fick i stället journalutdrag, rondanteckningar och diktafonband för andra patienter.

– Det är bara att beklaga, säger verksamhetschef Kjell Karlsson.

Annons

Kvinnan ringde för några dagar sedan till en primärvårdsenhet och bad att få en journalkopia som hon behövde i samband med ett försäkringsärende. I går hämtade hon den efter att ha legitimerat sig och först hemma öppnade hon det, oväntat tjocka, kuvertet med sitt namn och personnummer utanpå.

Då upptäckte hon att det inte innehöll hennes journalutdrag utan runt tio andra patienters, samt rondanteckningar och ett diktafonband. Hon kände sig obekväm med att ha fått pappren i sin hand.

– Man törs inte läsa.

Hon ringde enheten som kom och hämtade kuvertet på eftermiddagen.

Hon fick veta att en annan vårdenhet också bett om journalkopior och att en förväxling måste ha skett. Om någon annan sett hennes journalkopia den här gången tycker hon inte gör så mycket, men vissa uppgifter kan kännas känsliga.

– Då hade det inte varit så trevligt om det hamnat i andra händer. Det är säkert stress som har orsakat det här, säger hon.

Patientjournaler skyddas av sekretess. Bara den hälso- och sjukvårdspersonal man blir vårdad av har rätt att läsa dem. Patienter har också rätt att få veta om någon olovligen läst journalen. Att bryta mot sekretessen kan vara straffbart.

Kjell Karlsson är verksamhetschef för Gävles primärvård. Han säger att de ska utreda hur det gått till och vad de behöver göra för att minska risken att det ska hända igen.

– Det ska inte hända, men vi är bara människor och ibland blir det fel fast det inte ska bli fel.

Han beklagar att fel handlingar lämnats ut.

Mer läsning

Annons