Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens hetaste klapp

Annons
Årets julklapp är DVD-spelaren enligtHandelns Utredninginstitut.

Men egentligen skulle årets klapp ha blivit Playstation2.Om kunderna fått som de velat.

Intresset för den nya spelmaskinen har varit enormt,men tillgången är näst intill obefintlig. Sverigehar bara blivit tilldelade 8 000 maskiner och åtgångenhar varit strykande och av de tio handlare GD ringt har inte enenda någon maskin kvar att sälja.

- Första dagen när vi fått in ett par maskinerhade vi lång kö. De såldes slut på direkten,säger Mats Bengtsson, Barnens hus.

De flesta handlarna har bara fått in en handfull maskiner,två har fått in runt tio och en så mångasom 19. Flera butiker är lovade nya leveranser, men mångavet inte när eller hur många maskiner de kan hoppaspå.

Komponenter saknas

Den förklaring handlarna fått fråntillverkaren Sony är att det är brist på komponenter.

Playstation2 är en dyr julklapp. Cirka 4 500 kronor fårman betala om man lyckats komma över en maskin. Därförär det inte främst barnfamiljer som har råd medden.

- De som köper är mest de mellan 20-30 årsom vuxit upp med TV-spel och nu hunnit få jobb och tjänarpengar men inte hunnit skaffa familj ännu, säger RobertForsström på Nordic Games i Gävle.

Försäljarna på de andra butikerna bekräftarbilden av "spelfreak" som den typiske köparen.

- Är det barnfamiljer har de nog barn som tjatat väldigtmycket, tror Mikael Granholm på El-Giganten.

Hos Nordic Games finns en kö-lista på 100 personer.De hade kunnat sälja hundra redan första dagen, om dehade haft så många, tror Robert Forsström.

Flera andra affärer har bestämt sig för attinte låta folk boka upp sig.

Sprang in i butiken

- Det blir orättvist om folk som bokat sig intekommer och hämtar sina maskiner när det finns de somvill köpa i butiken, säger Mikael Granholm, El-Giganten.Han berättar om hur människor sprang in i butiken påförsta dagen för att få tag på ett exemplar.

Handelns Utredningsinstitut utser årets julklapp varjeår. Det sker innan julhandeln nått sin kulmen ochvalet blir inte alltid detsamma som kundernas. Bland de butikersom sålt Playstation2 tror de flesta försäljarnaatt spelmaskinen hade kunnat bli en storsäljare som slagitförsäljningen av DVD-spelare med hästlängder.

På Barnens hus säljer de istället mycket TV-speloch sällskapsspel inför julen. Där ser Mats Bengtssonett samband mellan väder och köp av julklappar.

- Det är så milt ute att ingen köper snowraceroch pulkor. Det främjar sällskapsspelen.

På Toys 'r' us och Leklust säljs många sparkcyklar.Det fungerar också en vinter som denna.

Mer läsning

Annons