Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaisas smutsiga byk blir ren

/
  • Foto: LARS WIGERT Det är dags för Kaisas byxor att få tumla om i kemtvättsmaskinen. Ingela Nielsen stoppar in tvätten.

Så går det till på KEMTVÄTTEN
Kaisa på högfjällshotellet i Sälen har smutsat ner sina byxor. Skrynkliga och lite fläckiga kommer de i en säck till Gävletvätten. Efter bara någon timme är byxorna som nya igen.

Annons
Det är bråda dagar på kemtvätten just nu. Överallt ligger högar med tvätt och strykning. Vinterkläder ska tvättas innan de hängs undan. Sommarkläder ska fräschas upp inför säsongen. Men merparten av det som tvättas på Gävletvätten AB är personalkläder från hotell och restauranger från Stockholm till Dalarna.
Anita Englund märker Kaisas byxor med numrerade nålar så att Kaisa ska få rätt byxor tillbaka. Hade hon varit privatkund hade byxorna fått en grön liten lapp fastnitad istället.
Enligt tvättinstruktionen ska Kaisas byxor tvättas i 30 grader. De går alltså att tvätta i vattentvätt men restaurangkläder har ofta fettfläckar som lättare går bort i kemtvätt.

Ingela Nielson tar över byxorna. Hon kollar igenom fickorna så att Kaisa inte glömt något. Det händer att det ligger läppstift, lypsyl, bläckpennor, tuggummin och lappar kvar i fickor och foder. Skulle en bläckpenna följa med in i maskinen kan all tvätt bli förstörd. Kaisa har varit ordentlig och tömt sina fickor.
- Vi förborstar vanlig smuts på krage, runt fickorna och ärmarna, berättar Ingela och borstar på en kavaj.
Hon använder fläckborttagningsmedel. Skulle hon märka att det finns fläckar av till exempel gräs, kaffe eller blod har hon speciella vätskor för det.
- Går fläckarna inte bort tvättar vi alltid om plaggen. Går den ändå inte bort måste vi diskutera med kunden. Det kan bli ett ljusare märke så ytterligare tvätt sker på egen risk.
Svåraste fläckarna att få bort är blod på kemkläder enligt Ingela och Anita.
Innan Ingela stoppar in kläderna i tvättmaskinen gör hon ren nålfångaren. Det är en behållare bakom maskinen som samlar upp knappar och skräp. Även filterpåsen för ludd görs ren. När Ingela öppnar för att göra rent är hon noga med att hålla tvättluckan stängd men ändå kommer en pust av den typiska kemtvättsdoften.
- Det är perkloretylen. Vi använder det i stället för vanligt tvättmedel för kemkläderna, förklarar Ingela.
Det gäller att hantera maskinerna rätt eftersom perkloretylen inte är helt ofarligt.
På Gävletvätten finns två maskiner för vanlig vattentvätt, en maskin för kemtvätt och två tumlare. Ingela stoppar Kaisas byxor i kemtvättmaskinen där de tvättas och torkas. Proceduren tar nästan en och en halv timme.
- Mocka och skinn kör vi var fjortonde dag, berättar Anita.
- Det sker alltid på egen risk eftersom det kan bli ljusa fläckar på skinnet.

Gävletvätten tillhör samma firma som Storvikstvätten och Forsbackatvätten. Totalt jobbar 32 personer på de tre företagen. Det som skiljer de olika ställena åt är att i Gävle tvättas kläder, i Storvik vittvätt och i Forsbacka industri- och hotelltvätt samt entrémattor. Industritvätt innebär bland annat hårt smutsade arbetskläder.
Anita började på tvätten 1984 och Ingela 1994.
- Det är trivsamt, trevliga kunder och bra arbetskamrater, säger Anita som egentligen jobbar på Forsbackatvätten men är utlånad till Gävle eftersom en i personalen blivit sjuk.
Då, 1984, när Anita började var det mycket poplin. Rockar och kappor som behövde en hel del jobb med strykjärnet.
- Nu är det enklare material men för ett par år sedan blev det modernt med linne. Linne är svårbehandlat och svårstruket.
Andra förändringar som skett de senaste 20 åren är att färre privatkunder lämnar in tvätt.
- När jag började kostade det 27:50 per del för en kostym. Nu är priset 80 kronor, berättar Anita.

Kaisas byxor är färdigtvättade. Ingela tar med dem till byxpressen där de ångas innan Anita stryker dem med ett rejält ångstrykjärn. Inte en skrynkla ska det finnas när de är klara.
- Det jobbigaste är att stryka, det tar på högerarmen, säger Anita och skrattar.
Men nu är det "bara" ett par byxor. Annat var det förr när kunderna kom med plisserade kjolar!
Intill byxpressen står en ångdocka som blåser upp en kavaj till Michelingubbeformat. Allt för att få bort skrynklorna.
Hade Kaisa lämnat in byxorna som privatperson hade hon varit garanterad att de hängde kvar i tre månader.
- Det händer att folk inte hämtar sina kläder men vi har dem kvar i minst sex månader till ett år i butiken innan vi tar ner dem till källaren. Ibland rensar vi och ger bort kläder till härbärget.

Nästan allt går att tvätta.
- Vi har tvättat Brynästigern och lejonet från Trollkarlen från Oz och fågelskrämman men då fick de klippa bort halmen. Före jul tvättar vi tomtedräkter ibland.
Det som inte går att tvätta är plastdetaljer eftersom plasten smälter i kemtvätten. Skulle det hända är det bara att tvätta om och hålla tummarna.
Kaisas byxor är klara och ser nu ut som nya. Ingela trär upp dem på en kemtvättgalge och trär en platspåse över innan hon hänger upp dem tillsammans med de andra kläderna som ska till högfjällshotellet. Tjejerna hann i tid, det är flera timmar kvar innan bilen kommer för vidare transport till Dalarna.
Hoppas Kaisa uppskattar allt jobb som lagts ner på hennes byxor.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons