Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalvsnäs kvarn har fått nytt liv

Annons
KALVSNÄS / Hem till byn

Den nära 300 år gamla kvarnbyggnaden i Kalvsnäshar fått ett nytt liv. Med stöd från Gästriklandsfonden,Sparbanksstiftelsen Nya och kommunens arbetsmarknadsenhet harbyggnaden renoverats.

Renoveringarna påbörjades 1996 och bakom arbetetligger Kalvsnäs byalag som vill skapa en samlingslokal ochett bymuseum.

- Dessutom kan vi ha utställningar om våra historiskaomgivningar, säger Sune Norström, byalagets ordförande.

Historisk mark

Den gamla kvarnen står på historisk mark,tack vare vattenkraften från bäcken. Redan 1561 varen hytta i bruk nerströms kvarnen som producerade tackjärnåtta veckor om året.

Produktionen låg på drygt 22 ton.

Hyttverksamheten upphörde 1720.

Kvarnbyggnaden uppfördes ursprungligen som en smideshammareredan 1656. Smedjan brann 1683 men byggdes upp igen och härsmiddes sedan stångjärn fram till 1863.

- Men kvarn blev det efter vad vi fått fram först1876 och verksamheten var igång fram till 1946, sägerErik Hedbom, byns egen historiker som forskat mycket kring bynsgamla historia.

Trötta på förfallet

När renoveringen påbörjades 1996hade byborna tröttnat på förfallet. Man stod införalternativet rivning eller upprustning.

En stor del av taket hade rasat liksom det västra hörnetoch Sune Norström pekar inte minst på säkerhetensom en viktig faktor eftersom det ofta var barn och lekte i dengamla kvarnen.

Byggnaden renoverad

I dag är byggnaden renoverad liksom den närbelägnadammen som rensats och Sune Norström hoppas att man i enframtid ska kunna leda in vatten igen för att visa framtidagenerationer hur en gammal kvarn drevs med vattenkraft.

- Vi har gjort det mesta utom just turbinen, säger han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons