Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända svenskar summerar 2008

/

Känt folk minns 2008 och ser fram emot 2009. Vad minns de och vad tror eller hoppas de på?

Annons


2008: Jag kommer att minnas ett väldigt intensivt år med många resor och olika statsbesök. Jag kommer också att minnas OS i Peking. Ett annat minne är den tredje världskongressen mot sexuellt utnyttjande av barn, som ägde rum i Rio de Janeiro och som jag besökte tillsammans med prinsessan Madeleine.
2009: Det som vi alla tänker på är den stora finanskrisen. Jag hoppas att den kan bromsas upp. Hela världen är i kris och det är något vi inte har upplevt i vår generation. Efter första världskrisen var det samma känslor. Det händer något som man inte kan kontrollera och man vet inte vad det leder till.

, s, kommunstyrelsens avgående ordförande i Göteborg:
2008: Det blir nog Volvokrisen.
2009: Att det löser sig för bilindustrin.

, tidigare statsminister, numera konsult och bonde:
2008: Alla säger väl Obamas seger, men jag minns bäst att skörden i Sörmland regnade bort när vi fick en halv årsnederbörd i augusti.
2009: Jag hoppas att Barack Obama kan motsvara alla de enorma förväntningar som ställs på honom. Ingen annan president sedan Franklin Roosevelt har haft en svårare uppgift.

, tidigare stridbar riksrevisor och numera chef för FN:s interna revisionsbyrå.
2008: En intressant resa till Kina. Valet av Barack Obama till USA:s president efter en otroligt lång, spänstig och spännande valkampanj.
2009: Tre nya barnbarn! Lång sommar hemma i Sverige! Fred i Mellanöstern och ett mindre våldsamt år i världen än 2008.

, äldreomsorgsminister:
2008: Jag kommer att minnas allt positivt vi gjort inom äldreomsorgen. Och så har maken och jag köpt ett sommarhus – fast vi inte skulle.
2009: Vi får möjlighet att lägga en del av de propositioner vi hunnit hela vägen fram med än. Och om allt går väl så ska jag bli mormor under året.

, statsminister:
2008: Den globala finanskrisen och den ekonomiska nedgången. Vi har lärt oss än en gång om den enorma globala påverkan på ett exportberoende land som vårt och vi kan bara bitvis påverka det. Det har varit det mest särpräglade med 2008.
2009: Det är ett Europaår i svensk politik och det viktigaste är att vi leder EU-samarbetet på ett bra sätt och att vi får på plats ett internationellt klimatavtal, säger statsministern om vad han hoppas av 2009.

, rikspolischef:
2008: Privat? Jag tycker det är roligt att ha blivit rikspolischef! Yrkesmässigt tycker jag det är roligt att vi trots diskussionerna som varit runt arbetstidsavtal och annat presterat bättre än 2007.
2009: Jag förväntar mig att alla polisanställda ska tänka på sitt förhållande till kärnuppgiften, att minska brottsligheten och öka tryggheten. Det tror jag inte alla gör i dag. Privat ser jag fram emot en fin sommar och mycket tid på sjön. Jag åker motorbåt.

, socialminister:
2008: Det amerikanska presidentvalet som bjöd på en oändligt lång och fantastiskt spännande kampanj – och den enastående upplösningen med Obama och hans fantastiska tal.
2009: Jag hoppas att Degerfors IF kommer tillbaka till Superettan, förstås, efter en neslig nedflyttning.

, Socialstyrelsens generaldirektör:
2008: Den ekonomiska krisen och mitt första år på Socialstyrelsen. Jag har aldrig jobbat så mycket som i år, men jag har heller aldrig varit så speedad.
2009: Lite mer ledig tid, men det vågar jag inte hoppas på.

, utbildningsminister:
2008: Cirkusen med Mona Sahlins alla vändor när hon skulle försöka samla oppositionen.
2009: Att kunna lägga fram flera viktiga förslag på skolområdet och att jag ska få mer tid att umgås med mina barn.

, högskole- och forskningsminister:
2008: Forsknings- och innovationspropositionen – ett rejält trendbrott för svensk forskning.
2009: Globaliseringsrådet ska leverera sin slutrapport. Och regeringen ska lägga viktiga förslag om en ny lärarutbildning och internationalisering av högre utbildning.

, ledarskribent på DN:
2008: Att vi fått två politiska block och att Mona Sahlin försvagats på ett sätt som jag inte hade kunnat föreställa mig. Det är oväntat, hon var ett så starkt kort.
2009: Vi vet ingenting om vad som kommer att hända (opinionsmässigt). Det känns verkligen som ett helt öppet kort.

, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, svarar via mejl:
2008: Mjältbrandsutbrottet i Halmstad, och, hoppas jag, alla de spännande saker jag fått lära mig om hantering av levande och döda djur.
2009: Definitivt att smittskyddsutredningen ska komma med ett förslag som ger förutsättningar för ett ännu bättre smittskyddsarbete i Sverige.

, tidigare höjdhopparen, blivande kommunikatör vid Karlstads universitet:
2008: Som idrottsman är OS det stora minnet, så klart. Både min egen prestation och relativa misslyckande men även Usain Bolts världsrekord på 100 och 200 meter.
2009: Att hitta en meningsfylld tillvaro efter idrottskarriären. Jag har en ny utmaning i ett halvtidsjobb på universitet i Karlstad och har lite andra grejer på gång.

Mer läsning

Annons