Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner sig överkörda

/
  • Marianne Lannsjö, Birgitta Norell Kågström, Brita Moberger och Elisabet Färdeman har nu tillsammans med övriga  rehabläkare i Sandviken gått ut och öppet kritiserat ledningen för divisionen Medicin-Psykiatri.

Rehab-avdelningen på Sandvikens sjukhus flyttar in till Gävle i sommar. Beslutet har skapat missnöje. I ett öppet brev kritiserar flera läkare ledningen för divisionen Medicin-Psykiatri.

Annons

GD har tidigare berättat om den rehabiliteringsmedicinska avdelningen på Sandvikens sjukhus som delvis ska flytta till den geriatriska avdelningen på Gävle sjukhus under sommarmånaderna. Det handlar om att besparingar måste göras och divisionsledningen menar att man på det här sättet sparar minst en miljon kronor i minskade vikariekostnader.

Men det innebär att antalet vårdplatser reduceras från 15 till åtta under tolv veckor och att verksamheten splittras. Öppenvården fortsätter att finnas i Sandviken medan slutenvården flyttas till Gävle.

Personal i Sandviken har reagerat starkt på planerna och höjt en varningsflagga för att patienter kan bli lidande.

– I Gävle finns det inga träningslokaler, förutom en i ett litet väntrum. Men det finns ingen ordentlig utrustning. Ska man ta sig till sjukhusets träningsanläggning tar det tid och kraft och kostar 20 minuter av träningstiden, säger Elisabet Färdeman, överläkare på den rehabmedicinska vårdavdelningen i Sandviken.

Nu går hon tillsammans med övriga rehabläkare i Sandviken ut i GD och berättar att de känner sig överkörda i ett beslut som de över huvud taget inte kände till var på gång.

– Vi förstår ju att man måste hitta lösningar och spara pengar. Men vi accepterar inte att man kör över personalen och inte informerar om förändringar i verksamheten. Det är inte den geriatriska avdelningen i Gävle vi vänder oss emot, det är beslutsprocessen. Den är under all kritik, säger Marianne Lannsjö, överläkare på rehabiliteringsmedicins vårdavdelning i Sandviken.

Kristin Ahne är verksamhetschef för specialmedicin och ansvarig för beslutet som har tagits. Hon berättar att det handlar om att få en ekonomisk balans. Division medicin gjorde ett minusresultat på 68 miljoner 2011 och 2012 har inte börjat bra.

– Vi har en svår ekonomisk situation. Resultatet för årets två första månader visar ett underskott på 22 miljoner kronor.

I mars skickade rehabläkarna på avdelningen ett brev till Kristin Ahne. Där lyfts flera punkter fram som visar på brister i beslutsprocessen. Bland annat ska det ha varit en bristfällig kommunikation mellan vårdchefer och medarbetare. Bakgrunden till det ska vara att divisionsledningen har bett vårdchefer att inte tala med personal, för att undvika att skapa oro.

– Det stämmer inte. Det har aldrig funnits någon som har avrått någon annan från att prata, säger Kristin Ahne.

Mer läsning

Annons