Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanon med kalkonfarm

Annons
ELTEBO / Hem till byn

I drygt fem år har Per Berglund sysslat med kalkoner.Först med några enstaka, men ett allt större intressefrån släkt och vänner för de smakliga fåglarnahar gjort att verksamheten växer och i dag går 60-taletkalkoner ute i inhägnaden.

Han började prova med att själv kläcka framkycklingarna och efter kontakter med en släkting påÅland har han byggt en egen kläckningsmaskin.

Det blir en hel del ägg på en säsong. Hönornasom börjar värpa efter ungefär sex månader,värper i regel ett ägg var och varannan dag och frånkläckning till slakt tar det bara några månader.

Amerikansk hönsfågel

Kalkonen är en amerikansk hönsfågelsom fortfarande finns vild i Amerika, men hos oss blivit alltpopulärare för farmning. Kycklingarna växer snabbt,men är känsliga de första veckorna och måsteligga under värmelampa.

Tuppen blir betydligt större, men den är som unginte lika köttig som hönan, påpekar Per Berglund.

Arbetar borta

I dag arbetar han borta, men räknar med attinom några år ta över jordbruket och dåkan dagens med hobbybetonade kalkonfarmning bli ett komplement.

- Egentligen var det mitt fågelintresse som gjorde attjag började med kalkoner, men jag har också provatmed fasaner, säger han

Kalkonerna är imponerande fåglar, den störstahan haft vägde slaktad 16 kilo.

I dag har han en mindre ras som i regel väger mellan4 - 8 kilo slaktad och Per Berglund tycker att kalkonen välförsvarar sin plats på bordet.

- Men ska man grilla den bör den marineras, annars blirden lätt torr, säger han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons