Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanoten tar dig till fisken

/
  • På väg med kanoten från Gammel-Anna ut på Harkskärsfjärden. Ligger havet så här blankt går det utmärkt att ta sig ut från de mer skyddade vikarna.
  • Tre fick följa med hem. Abborre passar utmärkt till fish and chips.
  • Trots det allt större utbudet av snabbmat från världens alla hörn är det fortfarande lätt att hitta fish and chips på Irland.

För att nå de riktigt bra fiskeplatserna kan kanoten vara det perfekta hjälpmedlet. Det gäller inte minst nu, när vi går in i den hetaste ­perioden för abborrfisket på kusten.

Annons

Min egen kanot har legat oanvänd i ett par år. I fredags blev det äntligen av att lägga upp den på biltaket och dra iväg. Gammel-Anna i Utvalnäs var målet. På badplatsen där är det lätt att lägga i kanoten.

Kanotens kanske främsta fördel är att det är så enkelt att få i den i vattnet. Det spelar ingen roll om du är vid havet, Dalälven, någon sjö eller liten å. Överallt där du kommer nära vattnet kan du sjösätta kanoten på ett par minuter.

En kanot har självklart sina begränsningar också. Fiskar du från kanot är du mycket beroende av väder och vind. Kanoten uppför sig ungefär som en tvålkopp på vattnet. Det gäller att välja dagar med lite vind, eller söka sig till skyddade områden.

Vattnet vid Gammel-Anna består av en grund och nästan avsnörd havsvik. Dessa grunda vattenområden är mycket värdefulla som barnkammare för fisk. I norra änden av viken finns förbindelse ut mot Harkskärsfjärden.

När jag kom fram till badplatsen var det enormt mycket småfisk som plockade insekter eller något annat i vattenytan. Det såg nästan ut som att det regnade. Så vitt jag kunde se var det framförallt löjor, men även en hel del storspigg.

Redan innan jag fått i kanoten såg jag tydliga tecken på att abborrarna var på jakt. De har naturligtvis koll på var tillgången på mat är god. Små grupper av löjor kom då och då flygande upp ur vattnet, säkert jagade av någon abborre. Ibland hördes större plask när en abborre tog småfisk i ytan.

Det går alldeles utmärkt att vara ensam i en kanot avsedd för två. Ett hjälpmedel som blir flitigt använt är en liten dragg. Vid fiske nyttjar jag vinden för att fiska av ett område. Lägger i draggen, fiskar av området inom kastavstånd, lyfter draggen, låter vinden ta mig en bit framåt, sänker draggen och fortsätter fiska. Så håller jag på tills hela viken, grynnan eller vad det nu är jag vill fiska av är avbetad. Därefter förflyttar jag mig upp mot vinden, till en bra startposition för nästa område.

För det mesta när jag fiskar abborre sitter en spinnare på linan. Spinnare i gult och rött är favoriterna. Det är svårt att veta vilken betydelse färgen egentligen har. Viktigaste kanske är att du tror på de färger du använder.

Abborrarna som fångas går i regel att bara lyfta ombord i kanoten. Ibland hugger en gädda. Då kan det bli värre. Att ha en gädda på flera kilo liggandes och slå i kanoten är inte så roligt. Ska du inte ta vara på gäddan är därför en långkäftad tång mycket bra att ha med sig. Med den kan du kroka av gäddan under det att den fortfarande är kvar i vattnet.

I södra ändan av viken finns en mycket liten bäck som gäddor från havet bruka söka sig upp i på våren för att leka. På andra sidan Utvalnäsvägen finns där det som för ännu längre sedan också var en vik av öppna havet. För det mesta rinner vatten i bäcken. Förhoppningsvis så pass länge att de gäddynglen som föds några veckor efter leken hinner lämna det som nu är en så kallad glosjö. Just nu är bäcken helt torr. Yngel som inte hunnit lämna sjön kan ta sig ut senare om det kommer rikligt med regn, så att bäcken åter fylls med vatten.

Innan turen till Gammel-Anna var frugan och jag en vecka på Irland. Inte för att fiska, utan bara för att uppleva Irland i allmänhet. Fiskanknytningen fick i stället bli i form av några portioner fish and chips.

Jag älskar fish and chips. Glädjande nog står sig rätten fortfarande som populär snabbmat på de brittiska öarna. Vid lunchtid är köerna långa vid de ställen där fish and chips säljs, inslaget i papper.

Fish and chips serveras även på de flesta pubar. Puben har fördelen att du där kan skölja ner maten med en god öl.

Traditionell fish and chips består antingen av torsk eller av kolja. Men det går att använda många fler fiskarter. Ute i kanoten i fredags slog det mig att jag borde testa att laga till fish and chips med abborre. Sagt och gjort, tre abborrar fick jag med mig hem. Vi blev tre till bords den dagen, så sex abborrfiléer räckte precis. Chipsen gjorde jag av färskpotatis. Jag hoppade över muchy peas, mosade ärtor. Det serveras alltid till fish and chip på Irland, och är mycket gott.

För första gången använde jag mig av den frityrmix som numera finns i matbutikernas hylla för asiatiska ingredienser. Bara att blanda med vatten. Resultatet blev perfekt.

Så om du inte gjort det förut, så vill jag gärna rekommendera dig att göra fish and chips med abborre. Vill du hålla dig till originalet så finns ju alltid torsk och kolja i frysdisken. Men då måste du lova att välja det som är MSC-märkt, (Marine Stewardship Council). Det finns i dag ett rikt utbud av MSC-märkta produkter i alla butiker. Med MSC på förpackningen vet du att fisken är fångad i ett välskött och uthålligt fiske.

Tidigare denna sommar har jag ställt frågan om abborrfisket på kusten försämrats, eller om det bara är jag som haft otur i mitt eget fiske. Faktum är att jag fångat mycket få abborrar de senaste två åren. Fredagens tre ganska små abborrar är inget bra resultat precis. Jag ska försöka fiska lite extra intensivt efter abborre resten av denna säsong. Förhoppningsvis får jag återkomma med rapporter om godare fångster.

Rättelse: På förra fiskesidan, när jag skrev om fiske i Tyttbo, kom jag in lite på detta med bekämpning av mygg vid Dalälven. För korrekthetens skull skrev jag vilken typ av bekämpning det handlar om. Det blev alldeles tokigt. Bekämpning är biologisk, och inte kemisk som jag mycket slarvigt påstod. Jag tackar er uppmärksamma läsare som påtalat felet.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons