Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kejsarsnitten kvar på Gävle sjukhus

Gästrikekvinnor kan fortsätta vända sig till Gävle sjukhus för planerade kejsarsnitt. Det blir inget av med den föreslagna flytten till Hudiksvall, åtminstone inte just nu.

Annons

Det var i slutet på förra året som ett förslag togs fram som innebar att alla planerade okomplicerade kejsarsnitt i länet skulle göras i Hudik- svall.

Cirka 50-100 kejsarsnitt skulle flyttas från Gävle sjukhus till Hudiksvalls sjukhus.

Tanken var att öka underlaget för förlossningsverksamheten i Hudiksvall och lätta på arbetsbördan för motsvarande verksamhet i Gävle.

Antalet förlossningar är dubbelt så stort i Gävle som i Hudiksvall och skillnaden ökar.

Men förslaget stötte på kritik. Gästrikekvinnorna skulle inte behöva drabbas av att födelsetalen går ned i norra Hälsingland, menade vissa.

Nu är det klart att de planerade kejsarsnitten blir kvar på Gävle sjukhus. Kvinnor i Gästrikland kommer inte att hänvisas till Hudiksvall. Där-emot har landstinget börjat försöka förmå kvinnorna i södra Hälsingland att föda på Hudiksvalls sjukhus.

– Vi börjar i den änden och se hur det faller ut, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef inom landstingets kvinnosjukvård.

En stor del av kvinnorna i södra Hälsingland har hittills valt att föda på Gävle sjukhus. Men för att jämna ut belastningen inom länets förlossningsvård hoppas klinikledningen att fler nu ska välja Hudiksvall.

Samarbetet mellan förlossningsenheterna i Gävle och Hudiksvall har blivit bättre, tycker Ingegerd Lantz. När trycket är extra hårt i Gävle förekommer det att föderskor skickas till Hudiksvall och vice versa. Detta gäller även vid prematura förlossningar och vård på neonatalavdelning.

– Det här har blivit vanligare. Hittills har det fungerat bra, säger Ingegerd Lantz.

Mer läsning

Annons