Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurgchef slutar – känner sig förföljd

/

Ulf Öhrvall signalerar att han slutar som verksamhetschef inom kirurgin i Gävleborg. Orsaken är bland annat det interna motstånd mot förändringar som han känt i Hälsingland.

– Jag har blivit förföljd, säger han.

Annons

Efter fem år som chef för den kirurgiska verksamheten i Gävle, Bollnäs och Hudiksvall har Ulf Öhrvall, 61 år, bestämt sig för att dra sig tillbaka. Han lämnar chefskapet den 1 februari nästa år.

– Jag har haft en diskussion med min divisionschef och kommit fram till detta, säger han.

Ulf Öhrvall säger att chefsjobbet varit mycket slitsamt. Det är väl känt att Öhrvall haft svårt att komma överens med flera av kirurgerna i Hälsingland.

De har motsatt sig de förändringar som Öhrvall ansett nödvändiga för att förbättra den medicinska kvaliteten. Diskussionen har fått stort medialt utrymme i Hälsingland.

Ulf Öhrvall upplever det hela som personförföljelse.

– Kritiken i massmedierna har inte varit saklig utan riktad mot mig som person. Jag har blivit beskriven som en person som av elakhet försöker förstöra sjukvården i Hälsingland. Det har varit väldigt obehagligt, säger han.

Ulf Öhrvall fick i vintras mycket kritik när han föreslog att operationer av ändtarmscancer i länet skulle koncentreras till Gävle sjukhus. Bakgrunden var statistik som visade att Hudiksvalls sjukhus hade betydligt sämre medicinska resultat för den här typen av operationer än Gävle sjukhus.

I dag är den förändringen genomförd. Processen var plågsam men resultatet blev bra, anser Ulf Öhrvall. Han beklagar att läkarna i Hudiksvall hade så svårt att diskutera vad som var bäst för kvaliteten utan i stället bara ville värna det egna sjukhuset.

I Gävle har kirurgerna haft en helt annan inställning, anser Öhrvall.

– Här har man visat professionell mognad.

Att leda kirurgin i Gävleborg under de här åren har dock även varit roligt och spännande, framhåller Ulf Öhrvall. Man har till exempel lyckats mycket väl med att korta operationsköerna och förbättra patientsäkerheten.

– Flera av våra läkare har disputerat och det är väldigt roligt, säger Ulf Öhrvall.

Ulf Öhrvall har inte bestämt sig för vad han ska göra när han slutar som kirurgchef.

Mer läsning

Annons