Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurgen byggs om med buller och bång

/
  • Det kommer att kosta 40 miljoner kronor att renovera den kirurgiska vården vid Gävle sjukhus. Snickaren Per-Ove Roos är en av dem som ska göra jobbet.

Nu påbörjas en omfattande upprustning av kirurgavdelningarna vid Gävle sjukhus. Resultatet ska bli en toppmodern vårdmiljö - men bullret kan bli besvärande under byggtiden.

Annons

De två kirurgavdelningarna 111 A och 111 B är nästan 40 år gamla och i stort behov av renovering. Lokalerna är slitna och omoderna och uppfyller inte dagens krav på hygien, patientkomfort och arbetsmiljö.

Nu ska avdelningarna byggas om. Arbetet inleddes i går och kommer att pågå i ett år. Kostnaden är beräknad till 40 miljoner kronor.

– Det är den största ombyggnation som gjorts i det här huset sedan det stod klart 1974, berättar Elisabeth Wicklén, vårdenhetschef för avdelning 111B och projektledare för ombyggnationen.

Med ombyggnationen försvinner dagens salar för fyra patienter. I fortsättningen ska det bara finnas enkel- och dubbelrum på avdelningarna. Nya toaletter och duschutrymmen kommer att byggas. Vidare ska särskilda isoleringsrum med sluss inrättas - två på varje avdelning - för att man lättare ska kunna ta hand om till exempel patienter med smittsamma sjukdomar.

Ombyggnationen är mycket efterlängtad. Det mesta på avdelningarna ser ut som det gjorde när de byggdes, konstaterar Elisabeth Wicklén.

– Vi kommer att få en vackrare och trevligare vårdmiljö, säger hon.

Avdelningarna har i dag tillsammans 48 vårdplatser. Det kommer inte att förändras i och med renoveringen.

Bygget kommer att bedrivas i etapper. Den ena avdelningen blir klar i höst, den andra i mars nästa år. Under hela byggtiden kommer avdelning 111 A att vara utlokaliserad till tomma vårdlokaler i det så kallade 100-årshuset på sjukhusområdet.

Det kommer att uppstå en del störningar i form av buller under byggtiden. Framförallt väntas verksamhet som håller till på våningen under bli drabbad. Elisabeth Wickén säger att man genom att låta patienter byta rum och andra tillfälliga åtgärder ska försöka minimera problemen.

– Vi kommer också att ha automater med öronproppar utplacerade, säger hon.

Mer läsning

Annons