Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klädsvinn för miljoner

Det försvinner kläder och textilier för miljontals kronor varje år från sjukvården i Gävleborg. Men stöld handlar det knappast om, enligt avtalsdirektör Petter Karlsson.
– Nej, ingen vill väl ha landstingskläder ens som myskläder, säger han.

Annons

Försvunna kläder och textilier är ett problem i de flesta landsting. Såväl patient- som personalkläder går förlorade.

I Gävleborg gick notan för detta på totalt 3,5 miljoner kronor i fjol. Svinnet av patientkläder stod för 1,2 miljoner kronor. Det handlar om underbyxor, undertröjor, handdukar, filtar med mer som patienter använt men inte lämnat tillbaka. Även vissa typer av personalkläder ingår i den summan.

Resten – 2.3 miljoner – är de ”böter” landstinget fått för personalkläder som åtminstone temporärt har ”kommit bort” i tvätthanteringen. Landstinget har ett avtal med tvätteriet Berendsen som innebär att tvätteriet äger kläderna och att landstinget lånar dem. Om landstinget inte lämnar tillbaka kläderna i tid får man betala ”böter”, oavsett om kläderna senare hittas och returneras.

Petter Karlsson, landstingets avtalsdirektör, är inte nöjd med situationen.

– Vi ska se över alla led i hanteringen för att spåra felkällor och flaskhalsar. Det här är något både vi och Berendsen är angelägna om att förbättra, säger han.

När det gäller personakläderna tror Petter Karlsson att det finns brister i rutinerna som gör att de inte återlämnas i tid. Det kan till exempel finnas oklarheter i var kläderna ska lämnas och hämtas. Att kläderna stjäls har han svårt att tro.

– Det handlar ju om väldigt speciella kläder som är anpassade för vård. Vad ska man med en kortärmad tunika eller en vit vårdbyxa till privat? Det är inget man går på stan i eller ens har som myskläder, säger han.

När det gäller patientkläder är det relativt vanligt att de följer med patienten hem vid utskrivning. Patienten vill inte gärna ta på sig sina egna otvättade underkläder utan väljer hellre ett par fräscha landstingskalsonger vid hemfärden.

I fjol försvann 3 488 underbyxor och 1 984 undertröjor från landstinget. Frågan är om det är värt mödan och kostnaden att börja återkräva dessa persedlar. Petter Karlsson är tveksam.

– En kalsong kostar oss 36 kronor. Kanske ska man se det som en utskrivningskostnad, säger han.

Det förekommer också att man på vårdavdelningarna kastar kläder eftersom de anses för smutsiga för att tvättas. Det bidrar till att svinnet ökar. Petter Karlsson tycker att det vore bättre om kläderna lämnades till tvätteriet så att man där fick avgöra om de ska kasseras.

Även om kostnaderna för svinnet är stora har landstingets totala kostnad för textilhanteringen minskat sedan man gick över till det nya systemet med lånade personalkläder, enligt Petter Karlsson.

Mer läsning

Annons