Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamparnas promenad

/
  • Här har Karl-Åke Lindblad stannat vid en plats som förr kallades Stadsplan (numera Berget) för att informera deltagarna i klamparnas promenad om vad som hände här i början av 1900-talet och framåt i tiden.
  • Olle Wastesson som är mycket intresserad av historia kom från Gävle för att deltaga i den historiska vandringen som leddes av Karl-Åke Lindblad.
  • Så här ser utmärkningen av de 27 historiska platserna ut längs med promenadvägen.

För några år sedan fick Karl-Åke Lindblad i Skutskär en idé om att ha historiska vandringar för allmänheten på olika platser i Älvkarleby kommun.

Annons

Häromkvällen blev hans idé verklighet när den första av tre vandringar arrangerades med startplats Jungfruholmens skola.

Temat den här kvällen var "Klamparnas promenad" där ett 40-tal personer hängde med längs sex kilometer av grus och asfalterade vägar runt Kopphuslandet, Svarthamn, Haga, Gagnef och Torget, där Maria Hedberg från fritidskontoret ordnat så att man fick en paus med kaffe och kaka.

Det var i dessa områden som klamparna bodde och tillbringade sin fritid. Klamparna var en yrkesgrupp som arbetade på Skutskärs sågverk där de hade en förtroendeställning då de kvalitetsbedömde de sågade bräderna och plankorna och sorterade dem i olika klasser. Virket av högsta kvalitet märktes med "STORA".

Under promenaden som leddes av Karl-Åke Lindblad fick man bekanta siag med det gamla sågverkssamhället Skutskär som växte fram från 1868, då den norska affärsmannen Astrup och Sörensen startade sågverksamheten.

Den här promenadslingan har 27 utmärkta platser som man kan läsa om på baksidan av en tydlig karta som finns att tillgå på biblioteket i Skutskär. I arbetsgruppen som utformat promenaden ingår Karl-Åke Lindblad, Britt-Marie Strand och Maria Hedberg i samarbete med Älvkarleby kommun. 

Text och foto: Nils-Olof Engberg

Mer läsning

Annons