Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knuten - en krigisk historia

/
  • Windsorknuten. 1931 började man fira Fars dag. Nästan lika länge har far kämpat med slipsknuten - här en Windsor från 1936.

Slipsen sägs symbolisera det manliga könsorganet både till form och applicering. Sant eller inte men slipsens historia tillskrivs krigande kroater. Så här berättas det:
Ludvig XIII:s musketörer utkämpade en batalj utanför staden Corbie i Picardie 1636. I motståndarens legoarmé fanns ett kroatiskt regemente.

Annons
Kroaterna hade råkat knyta ihop de långa snibbarna på sina spetskragar, troligen för att kunna slåss mer obehindrat. Den lilla finessen noterade fransmännen och när de återvände till Paris introducerade de ett nytt mode för halsbeklädnad. Kravatten gjorde succé i hovkretsarna. De stärkta spetskragarnas tid var förbi.
Kravatten virades om halsen och med en enkel knut hängde de båda ändarna ned. Under bars en mångdubbel rosett, gärna med venetianska spetsar. Dyrt och fint skulle det vara.

Vid bataljen vid Steinkerque 1692 ändrades modet igen. Förmodligen var det av praktiska skäl som de franska officerarna tvinnade ihop kravattens lösa ändar och stack dem igenom ett knapphål i uniformsrocken. Modedetaljen kom att anammas även av kvinnorna.
Efter den franska revolutionen blev England ledande inom det europeiska herrmodet. Nu var det enkelhet och diskreta färger som gällde. Helst skulle kravatten vara vit. Halsduken stärktes för att knytningen och tygets fall skulle bli vackrare.
Under romantiken var Byron-kravatten populär. Den var en svart rosett med stor bred knut och stora fladdrande flikar men variationerna var många. Under den här tiden kom en skrift ut som beskrev 32 olika sätt att knyta kravatten.

Under 1700-talet dyker även en slipsliknande halsduk upp i Amerika. Bandannan var en stor mönstrad halsduk som virades flera gånger runt halsen och avslutades med en ögla.
De första klubbslipsarna kom 1880 då medlemmarna i Oxfords universitets Exetercollege började bära hattbandet till sina halmhattar runt halsen. Andra engelska klubbar och skolor följde snabbt efter och fortfarande är klubbfärger populära hos engelsmännen.
På 1920-talet tog Jesse Langsdorf i New York patent på slipsens förnyelse. Han hade kommit på att slipsen blev snyggare och mer hållbar om tyget klipptes i 45 graders vinkel mot trådriktningen. Slipsen klipptes till i tre delar som syddes ihop. Än idag tillverkas de flesta slipsar på det viset.

Den roligaste och mest hysteriska slipsperioden i modern tid var på 1970-talet. Allt var tydligen tillåtet. Reklamslipsar delades ut i parti och minut. Läkemedelsföretag, biltillverkare, politiska partier - alla hade de en reklamslips till övers. På syslöjden sydde och virkade flickorna slipsar till far. Den som ville vara lite inne köpte en vävd slips, kanske med blixtlås eller en med applikationer.
Slipsar i metall, plexiglas, med jugendmotiv eller med ett helt signerat konstverk prydde modelejonen. Den som vågade hade ett erotiskt motiv gömt på insidan av slipsen.
Även kvinnorna bar slips, antingen en diskret enfärgad eller en med pärlor. Det var tider det men modet är som en boomerang - det kommer alltid tillbaka, så spar de gamla rariteterna.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Fotnot: Uppgifterna är hämtade ur "Kravatten som lust och last" av Arne Häggqvist, "Gentlemannen, handbok i det klassiska herrmodet" av Bernhard Roetzel samt "Slipsen och mannen" från Amanda Christensen AB.

Mer läsning

Annons