Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kölappar på akuten

Ett kölappssystem ska korta väntetiderna vid akuten på Gävle sjukhus.

– Det här kommer att förbättra säkerheten för våra patienter och förhoppningsvis upplever man också ett bättre mottagande, säger Hanna Höghielm, verksamhetschef för akutmottagningarna.

Annons

Långa väntetider på akuten har varit föremål för het debatt de senaste åren. Nu tar Landstinget Gävleborg ett nytt grepp: Den tidigare modellen med stängd entré till väntrummet och anmälan i receptionen ersätts nu av ett kölappssystem, skriver landstinget i ett pressmeddelande. Målet är att alla patienter ska få en medicinsk bedömning så snabbt som möjligt.
– Det traditionella arbetet med bedömningar i luckan tillförde inte patienterna något mervärde utan fördröjde akutprocessen. Vi behöver prioritera effektivt för att ge de svårast sjuka patienterna vård först, säger Hanna Höghielm.
– Om man har blivit undersökt och sedan blir hänvisad till exempel till primärvården för att det inte finns tecken på akut sjukdom har man större förståelse än om man blir hänvisad utan att någon har gjort en undersökning, fortsätter hon.
Patienter med misstänkt infektion/nedsatt immunförsvar har en egen ringklocka utanför
entrén. För patienter med bröstsmärta och andningsbesvär finns en särskild knapp, vilket gör att dessa patienter snabbt omhändertas vid ankomst.
En ”väntometer” är uppsatt i väntrummet för information till patienterna om hur många patienter som finns på akutmottagningen och hur många som väntar på läkarbedömning på de olika specialiteterna. Detta för att skapa förståelse för helheten.
Utvärdering kommer att ske kontinuerligt. De första två veckorna kommer bland annat en vårdinformatör att finnas på plats i väntrummet för att stötta patienter och fånga upp eventuella avvikelser.

Mer läsning

Annons