Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla dina födelsemärken

/

Väntrummet fylldes snabbt när hälsocentralen i Bomhus hade drop-in-koll av födelsemärken.

Annons

– Vi tyckte att det var lämpligt att ha det i maj, inför solsäsongen, säger Eva Söderhäll.

Hon är biträdande verksamhetschef på Caremas hälsocentral i Bomhus och berättar att de förutom tisdagens drop-in också regelbundet har prickmottagning en gång i månaden. Uppmärksamheten kring malignt melanom, elakartad hudcancer, gör att allt fler vill ha sina pigmentfläckar undersökta.

Den som har ett födelsemärke läkaren misstänker kan vara malignt melanom får tid att ta bort det på Citykirurgen, som också ser till att det analyseras. Den som vill ta bort ett av kosmetiska eller praktiska skäl får göra det på hälsocentralen.

Anna Bergstrand var en av alla som passade på att få en läkartitt på sitt födelsemärke. Uppmärksamheten kring riskerna med solande och att malignt melanom är den snabbast ökande cancerformen i Sverige fick henne att komma till hälsocentralen

– Det har stått mycket i tidningarna om det.

Hon blev dock snabbt lugnad av läkaren Sultan Safi, det var ingen fara med hennes pigmentfläck vid tinningen. Han instämmer med Anna Bergstrand.

– Medierna uppmärksammar det här så folk söker och det är bra.

Hans råd är att hålla koll på förändringar som sker efter att man fyllt 30.

– Och om färgen ändras eller det blöder, då måste man söka.

Som mest tog tre av hälsocentralernas läkare och en extrainkallad pensionerad hudläkare emot patienter som ville få sina födelsemärken bedömda.

Mer läsning

Annons