Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolugnt bland kravkor

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Frukost. Efter mjölkningen samlas kossorna på gården Olofsborg för att mumsa hö. Lösdrift innebär att korna kan röra sig fritt, så det gäller att turas om kring maten. Maten förresten, den är naturligtvis Krav-märkt precis som kossorna själva.

HEDESUNDAKlockan är strax före sju på morgonen, och på gården Olofsborg strax norr om Hedesunda är det dags för mjölkning.

Annons
De 32 kossorna vet vad som är på gång, och ställer sig snällt på kö utanför mjölkningsbåset.
- Jag tror att de tycker det är skönt att tömma lite. De som mjölkar mest brukar stå först i kön, för det spänner väl lite i juvret, säger Birgitta Olsson.
Hon står nere i en långsmal nedsänkning av golvet i ladugårdens ena hörn, och låter kossorna gå fram en och en till de sex mjölkningsstationerna som omger henne. När en ko är på plats stängs en automatisk grind om den. På så vis undviker man att förbipasserande kossor knuffar på varandra under mjölkningen.
Allteftersom korna blir klara släpps de ut igen, och går runt hörnet tillbaks in i den stora öppna delen av ladugården.
Där väntar ett festligt frukostbord. Massor av friskt hö ligger i högar vid den gemensamma matplatsen, och i foderbåset väntar en dos kraftfoder åt var och en. Ett elektroniskt halsband på varje ko ser till att var och en får sin portion, varken mer eller mindre.
Korna på Olofsborg är Krav-kor i lösdrift. Det innebär att de kan komma och gå som de vill in och ut ur ladugården. I ena halvan har de varsin liggplats inredd med mjuk halm. I den andra halvan finns det mat och vatten.
- När jag gick på lantbruksskolan 1983 hade vi väldiga diskussioner om det här med ekologisk djurhållning. Sen när jag vart lantbrukare själv var jag väldigt intresserad av att prova. Så vi började 1989 och ställde om och tyckte att det funkade. Sen ville Gefleorten ha Kravmjölk - jag tror att det var 1994 - då bestämde vi oss för att ställa om resten av jorden också, säger Birgitta Olsson.
Sedan dess har det rullat på. Besättningen på 32 Krav-kossor räcker precis för att få det att gå runt för Birgitta och maken Karl-Everts lilla bondgård.
- Med EU-stöden går vi minst lika bra som en lika stor annan besättning, säger Birgitta Olsson.
Hon ångrar inte omställningen till Krav-bruk.
- Jag tycker det är skönt att slippa den här pressen - att inte driva djuren för hårt. Och att vi slipper använda farliga kemikalier. Det betyder mycket, säger Birgitta Olsson.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons