Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen fixade vårdplatser

I fredags väntade 23 gamla Gävlebor på att få komma hem från ett överbelagt sjukhus.
I går kunde kommunen erbjuda plats åt alla.

Annons

GD berättade i förra veckan att sjukhuset hade uppåt 60 överbeläggningar, motsvarande tre vårdavdelningar. Två tredjedelar av patienterna skulle skrivas ut och hem, ansåg sjukvården, men de låg kvar i väntan på att kommunerna kunde erbjuda hjälp som gjorde det möjligt. De flesta, 23 av 41 färdigbehandlade patienter, väntade på hjälp i Gävle. Läget beskrevs som akut och extremt och Gävle kommun beslutade att göra korttidsplatser av sina växelvårdsplatser.
- Alldeles nyss fick jag veta att vi i dag inte har någon kvar på sjukhuset som är färdigbehandlad, sa Ann-Britt Nordahl, produktionschef på omvårdnadsförvaltningen, vid lunchtid i går.
De har också lediga korttidsplatser på Bomhusgården.
Där har 14 av de 16 växelvårdsplatserna omvandlats till korttidsplatser, vilket innebär att det just nu finns 79 stycken. Växelvårdspatienterna har i stället fått flytta till anhörigstödets Villa Milbo eller hem med extra hjälp. Den som har växelvård vårdas hemma av anhöriga och vistas med jämna mellanrum på Bomhusgården för att göra hemmavården möjlig.
Men att bedriva växelvård på Villa Milbo är bara en tillfällig åtgärd som inte ska pågå längre än en månad. Därför diskuterar nu omvårdnadsförvaltningen hur de ska använda Bomhusgården i framtiden. De måste kunna möta en växlande efterfrågan på korttidsplatser och samtidigt erbjuda växelvård.
- Det här är jättesvårt att veta, säger Ann-Britt Nordahl och konstaterar att de misstagit sig när de trodde att de hade gjort tillräckligt genom att i fjol öppna elva nya korttidsplatser.
Hittills har det ansträngda läget inte fått kön till äldreboende att växa. I går väntade 20 Gävlebor på en somatisk plats och 18 på en demensplats och ingen har väntat längre än tre månader.
Gävle kommuns hemtagning av färdigbehandlade patienter har minskat trycket på Gävle sjukhus. Överbeläggningarna fortsätter men är inte lika stora som tidigare.
Sjukhuset skulle med kort varsel kunna öppna en ny vårdavdelning för 16-18 patienter. Tomma vårdlokaler finns tillgängliga i det hus där bland annat infektionssjukvården håller till. Men det är inte aktuellt just nu.
- De här är något vi har i bakfickan att ta fram om läget skulle bli kraftigt förvärrat, till exempel om vi får många influensapatienter, säger Christina Wassberg, chef för Division Medicin.
Landstinget har tidigare erbjudit sig att låna ut lokalerna till Gävle kommun. Tanken var att kommunen där skulle kunna vårda utskrivningsklara patienter. Men kommunen är i dag inte alls intresserad av denna lösning, varken på kort eller lång sikt, enligt Ann-Britt Nordahl.

Mer läsning

Annons