Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsert gav Emilia men för livet

Annons
GÄVLE

Det har snart gått ett år sedan konserten påungdomsgården. Fortfarande tjuter det i öronen. EmiliaLundberg Abrahamsson, 14 år, Gävle, har fåtttinnitus.

- Värst är det på kvällen när detär tyst och man ska försöka sova, säger hon.

Alltfler människor vittnar om att de ständigt gåromkring med ett oljud i öronen. Några tycker att detpiper eller tjuter, andra att det brummar ungeför som etttrasigt kylskåp.

1,5 miljoner drabbade

Totalt beräknas cirka 1,5 miljoner svenskarha tinnitus, eller öronsus som tidigare kallats.

Att tinnitus kan uppkomma även i unga år ärEmilia Lundberg Abrahamsson ett exempel på. För hennebörjade problemen förra hösten. Hon hade varitpå konsert med lokala popband på ungdomsgårdenHumlan i Bomhus. Ljudnivån var hög och när honkom hem tjöt det i öronen.

Att det ringer eller piper i öronen efter att man varitpå en popkonsert är inget ovanligt. Oftast brukar besvärenförsvinna ganska snart.

- Jag trodde också att det skulle gå över.Men det har det inte gjort.

Emilia beskriver oljudet som en videoapparat som stårpå.

- När jag var hemma hos en kompis frågade jag omde hade videon på. Men det hade de inte. Ljudet fanns barai mitt öra, berättar hon.

Tinnitus kan inte botas. Emilia får helt enkelt lärasig leva med oljudet i öronen.

Mamma Lena Abrahamsson, aktiv i Hörselskadades föreningi Gävle, tycker att föräldrar måste bli meravaksamma på vilka ljudnivåer deras barn utsättsför. Volymen kan vara mycket hög på diskotek ditbarn i 10-12-årsåldern går varje vecka, menarhon.

- Det kan räcka med ett besök på ett diskotekeller en konsert för att man ska få tinnitus, varnarLena Abrahamsson.

Proppar ger skydd

Ett enkelt sätt att skydda öronen mot bullerär att bära öronproppar. Under Cityfesten i Gävledelades 7 000 sådana proppar ut gratis i samband med eninformationskampanj om tinnitus.

Lena Abrahamsson tycker att föräldrar absolut skaförse sina barn med öronproppar. Dels finns bådeenklare och mer avancerade proppar. De så kallade musikpropparnasom man kan köpa på apoteket är lite tuffare tillutseendet och ska kunna bäras även av människorsom är ängsliga att se töntiga ut.

För Emilia Lundberg Abrahamsson har det blivit en självklarhetatt bära öronproppar när hon går och lyssnarpå livemusik. Hon försöker också fåsina kompisar att göra detsamma.

- Med propparna tar man bort de värsta diskant- och basljuden.Men själva musiken hör man lika bra, säger hon.

Lennart Udén är kontaktperson för tinnitusinom Hörselskadades förening i Gävle. Han har självtinnitus sedan 25 år tillbaka.

- Många med tinnitus får beskedet från sinläkare att det inte går att göra något åtproblemen. Men det är fel. Det finns mycket man kan prova,säger han.

Avslappning hjälper

Genom att lära sig avslappning kan man lättarehantera oljudet i öronen. Hörselskadades föreningi Gävle arrangerar studiecirklar för tinnitusdrabbadedär avslappningsövningar under ledning av sjukgymnastingår.

Akupunktur kan också ha positiv effekt, anser LennartUdén. Vidare bör man se över sina tänder,tycker han. Bettytor som är felaktigt slipade eller doldainflammationer i gamla tandfyllningar kan vara en bov i dramat,hävdar han.

Man bör också kontrollera om de mediciner man eventuelltäter orsakar tinnitus. Om de gör det kan man undersökaom de kan bytas ut mot andra.

Att tömma öronen på vax är ett annatråd från Lennart Udén. Han tycker att man börvara öppen för att testa alternativa behandlingsmetoder.

- Jag har prövat på det mesta och jag har blivitbättre i mina besvär. Jag kan inte säga exakt vadsom hjälpt mig. Men jag tycker man ska prova sig fram. Manska inte ge upp.

Mer läsning

Annons