Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst in på bara skinnet...

För tio år sedan fick Emilia Lindberg slåss med andra tatuerare om kunderna.

I dag är situationen den omvända.

– Nu är det kunderna som slåss om oss.

Annons

Den numera rikskända tatueraren har måhända fått sitt nationella genombrott i samband med serien Ink Master Sverige som går på TV nu. Men i Gävle har hennes talang varit efterfrågad i flera år.

– Jag säger nej ganska mycket. Det kunde jag inte göra förut. Då gjorde jag allt som folk bad mig att göra. Nu gör jag de tatueringar som jag vill göra.

Sen hon först började tatuera 2004 har mycket skett. Dels har branschen utvecklats och kvaliteten på utförandet har ökat. Därtill har hon märkt inte bara ett ökat intresse från allmänheten utan en ökad respekt.

– Folk litar på att vi är konstnärer och ger oss friheten att göra vad vi tycker passar. Det är bra, man ska lita på sin tatuerare, säger Emilia Lindberg.

På Custom Illusions Tattoo där hon arbetar har det märkts en stadig ökning av kunder de senaste tio åren och önskemålen har gått från mindre inte så iögonenfallande skapelser.

– Nu ska man ha en hel arm. Det ska vara stort och synligt. Många kommer in och vill göra jättestora tatueringar, det hände aldrig förut, säger Emilia Lindberg samtidigt som tatueringsnålen arbetar sig upp och ner längs Sarah Häggdahls högerarm.

Motivet för dagen är blommor. Att göra något som syns är självklart för Sarah Häggdahl och har varit det ända sedan Emilia Häggdahl tatuerade henne förra gången. Då var motivet ett stort porträtt på högra skuldran.

– Det är en bild på min farfar. Han har inte sett den för han har gått bort. Men jag har visat den för min farmor och hon tycker jättemycket om den.

Erik Bergström

Mer läsning

Annons