Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräksjuka leder till överbeläggningar

/
  • Hjärt- akut- och strokeavdelningarna på Gävle sjukhus fick stänga platser på grund av vinterkräksjukan. Patienterna fick flytta till andra avdelningar vilket ledde till överbeläggnigar och att patienter får ligga i korridorerna.

Vinterkräksjuka tvingade patienter att ligga i korridoren på Gävle sjukhus på måndagen. Hjärt- akut- och strokeavdelningarna fick stänga platser.

Annons

Patienter på dessa avdelningar fick flytta till andra.

Avdelning 110, för bland andra njur- och blodsjuka patienter, hade sex överbeläggningar förutom sina 26 ordinarie platser och lungavdelningen hade två förutom sina 24 ordinarie platser.

– De ligger i dag i korridoren, säger Per Wessén, chefläkare i division medicin.

Hur påverkar det patientsäkerheten?

– Än så länge går det bra, men inte i flera dagar, det skulle påverka patientsäkerheten.

Patienter som behövde hjärtavdelningens resurser kunde stanna kvar. Avdelningar som har överbeläggningar ska ta in extra personal säger Per Wessén.

Under måndagseftermiddagen gick divisionen igenom läget och skramlade ihop 13 vårdplatser med hjälp av bland andra infektion, kvinnoklinken, geriatriken och operationsdivisionen.

Bland annat flyttades operationer fram.

På sju av platserna fanns möjlighet till elektronisk övervakning av hjärtat, något som normalt behövs på fem platser. Det beräknas räcka för att slippa överbeläggningar fram till i dag tisdag, då man gör en ny genomgång.

Arbetet med att förhindra smittspridning pågår också.

Patienter som får ligga på en avdelning med en annan specialitet än den egna sjukdomen ska ha en behandlingsplan och vara på väg att skrivas ut säger Per Wessén.

Arbetsmiljöverket skärpte i somras tonen mot landstinget och höjde vitesbeloppet för sängar i korridorer och på andra ställen utan tillräckligt arbetsutrymme runt omkring för personalen till 200 000 kronor.

Nu har det alltså hänt igen.

– Det är mycket otillfredsställande, säger Per Wessén.

Men när vinterkräksjukan bröt ut på tre avdelningar i söndags och tog 18 vårdplatser i anspråk fanns inget annat att göra säger han.

– Önskvärt vore att ha en avdelning i malpåse, men det har vi inte.

Sedan i mars har, med några undantag, ändå vårdplatsläget varit bättre än tidigare.

Mer läsning

Annons