Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav-kon mjölkar 23 liter per dag

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Ko-koll. Birgitta Olsson provsprutar lite mjölk ur varje spene. Är den grynig eller kanske blodig? Nej, allt är ok. Då kopplas mjölkmaskinen på. I snitt mjölkar Olssons Krav-kossor 23 liter om dagen, utslaget på hela året.

GÄVLEKravmärkt mjölk är i regel något dyrare än vanlig mjölk.Men det är inte på grund av att den är annorlunda.Det är sättet den framställts på som skiljer dem åt.

Annons
En Krav-ko på gården Olofsborg mjölkar ungefär 8 700 liter per år, vilket ger ett snitt på 23 liter om dagen. Avsevärt mindre än "vanliga" kor.
- De kan väl dra iväg uppåt 12 000-13 000 liter matade med soyaprotein från Brasilien, säger Birgitta Olsson.
Hon får 40 öre mer betalt per liter än en vanlig bonde får från Gefleortens mejeri, som in sin tur säljer Krav-mjölken ungefär en krona dyrare till butiken. Den kronan ska förutom Birgitta Olssons 40 öre räcka till mycket:
- För det första ska mjölken hanteras separat, det gör att det kostar extra. Intransporterna är också ganska dyra. Sedan har vi avgifterna till Krav. De ska ju finansiera sin verksamhet, säger Per Blomquist, vd på Gefleortens mejeri.
För närvarande har mejeriföreningen 13 Krav-bönder som tillsammans levererar 5,3 procent av all mjölk som produceras. Men fler är på gång.
- Det är just nu två större leverantörer som håller på att ställa om. De blir klara i november-december.
- Då kan vi tåla en bra försäljningsökning, så att säga, säger Per Blomquist och konstaterar att de senaste årens ständiga försäljningsökning av krav-mjölk tyvärr har avstannat i år.
Han hoppas att det är tillfälligt. För han ser gärna en bredare satsning på fler Krav-produkter. Närmast på tur står lättmjölk, sedan kanske mellanmjölk på 1,5-litersförpackning. Något som många konsumenter GD talat med ser fram emot.
- Jag förstår det, det är vår populäraste förpackning. Men i dagsläget är det för små volymer för att man ska splitta sortimentet. Det lär nog dröja några år, säger Per Blomquist.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons