Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisande klinik ska botas

/
  • Erik Hemmingsson har många år bakom sig som toppchef inom svensk sjukvård. Nu ska han ta sig an barnkliniken i Gävleborg.

En av landets mest meriterade sjukvårdschefer ska ta sig an den kristyngda barnsjukvården i Gävleborg.

Erik Hemmingsson ska stötta klinikledningen och rekrytera nya barnläkare.

Men notan för konsultinsatsen blir hög: 198 000 kronor i månaden

Annons

Sedan lång tid dras landstingets barn- och ungdomssjukvård i Gävleborg med problem. Nedskärningar och läkarbrist har skapat stor frustration bland personalen.

Chefer har kommit och gått på löpande band. Så sent som i förra veckan hoppade den senaste verksamhetschefen Mikael Ressem av efter bara ett halvår på posten.

Nu har divisionsledningen beslutat ta in en extern kraft för att komma till rätta med problemen. Det handlar om Erik Hemmingsson, 69-årig pensionerad läkare från Uppsala.

Han är en av Sveriges mest erfarna chefer inom sjukhusvården. På meritlistan finns tunga uppdrag som chef för Södersjukhuset i Stockholm, chef för Akademiska sjukhuset i Uppsala och klinik- och divisionschefsroller på Huddinge sjukhus och Östersunds sjukhus.

Erik Hemmingssons senaste stora uppdrag var landstingsdirektör i Uppsala.

– Jag hoppas att jag med min breda chefserfarenhet från olika nivåer i svensk sjukvård ska kunna vara till nytta för kliniken, säger han.

Erik Hemmingsson kommer inte att ha någon formell chefsbefattning utan tanken är att han ska vara medicinsk rådgivare och ett stöd för tillförordnade verksamhetschefen Margreth Rosenberg och övriga chefer på barnkliniken.

Med sin läkarbakgrund – han är gynekolog och obstetriker –förväntas Erik Hemmingsson ha en särskilt god insikt i läkarnas behov och kunna ta itu med de problem som rör den yrkesgruppen.

– Det stora problemet på kliniken är underbemanningen på läkarsidan. Det finns för få specialister, konstaterar han.

Antalet specialister har minskat kraftigt på senare år och resulterat i en pressad arbetssituation. Läkarna tvingas jobba jour ofta och har för lite tid till eftertanke och komtemplation, enligt Erik Hemmingsson.

Flera av läkarna är bekymrade över hur patientsäkerheten ska kunna upprätthållas. Men på den punkten är Erik Hemmingsson inte orolig.

– Nej, jag kan inte se sådana risker just nu. Däremot är det alldeles klart att arbetsmiljön blir lidande. Läkarna får jobba häcken av sig.

Han kommer aktivt att delta i rekryteringsarbetet.

– Målet är att hitta tre färdiga specialister med några års erfarenhet och som kan gå in och jobba självständigt. Jag har ett rätt bra kontaktnät i den svenska sjukvården. Jag kan föra dialog med läkare och göra dem intresserade av att komma hit, säger Erik Hemmingsson.

Erik Hemmingsson är anställd på konsultbasis via konsultföretaget Ledningsbolaget. Avtalet sträcker sig fram till halvårsskiftet nästa år.

Kostnaden för landstinget blir 198 000 kronor i månaden, åtminstone till en början.

– Beroende på hur det faller ut kan det bli aktuellt att minska insatsen efterhand, i så fall sjunker också priset, säger Petter Karlsson, landstingets avtalsdirektör.

Kostnaden låter hög.

– Ja, det är mycket pengar, men det är inte dyrt i jämförelse med vad andra ledarskapskonsulter kostar. Det är inte heller extremt dyrt i förhållande till vad vi får betala för hyrläkare, säger Petter Karlsson.

Mer läsning

Annons