Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot landstinget efter dödshopp

En 51-årig patient på Gävle sjukhus tog sitt liv genom att hoppa ut från ett fönster. Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot den behandling mannen fick.

Annons

Det var i april i fjol som patienten begick självmord genom att öppna ett fönster till den vårdsal där han låg och hoppa ut.

Mannen hade varit sjuk länge till följd av en olycka. Bland annat hade han balans- och rörelseproblem, talsvårigheter och psykiska problem.

En kort tid före självmordet hade han utretts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och fått diagnosen Huntingtons sjukdom (danssjuka), en obotlig neurologisk sjukdom. Efter utredningen flyttades han till Gävle sjukhus där han lades in på en medicinavdelning för fortsatt vård och planering. Efter fyra dagar på avdelningen tog han sitt liv.

Av den utredning som Socialstyrelsen gjort av händelsen framgår att sjukvården under lång tid missat att ställa rätt diagnos på mannen. En orsak är läkarbristen inom psykiatrin i Gävleborg. Mannen har misstänkliggjorts och kränkts av vårdpersonal, något som verksamhetschefen för psykiatrin nu beklagar.

Överföringen av patienten från Uppsala till Gävle sköttes illa. Viktiga journalhandlingar gick förlorade. På den medicinavdelning i Gävle där han lades in saknades neurologisk specialistkompetens. Ingen läkare på avdelningen såg sig som patientansvarig för patienten. På avdelningen uppmärksammade man inte heller att han nyss fått besked om att han hade en allvarlig sjukdom och sannolikt var deprimerad och hade självmordstankar.

Vid Gävle sjukhus medicinavdelningar har en rad åtgärder vidtagits för att förhindra en upprepning. Exempelvis ska alla patienter med svår sjukdom numera erbjudas kontakt med kurator. Särskilda vårdplatser ska kunna skapas för patienter med behov av särskild neurologisk kompetens. Fönsterspärrar har monterats på alla öppningsbara fönster.

Socialstyrelsen påpekar att det är verksamhetschefernas ansvar att kontrollera att åtgärderna får avsedd effekt.

Mer läsning

Annons