Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot ny elsatsning

Landstingsledningens idé om att satsa på egen vindkraft får mothugg. Lägg pengarna på sjukvård i stället, anser Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard.

Annons

Som GD berättat kan landstinget i Gävleborg komma att skaffa sig egna vindkraftverk. Det handlar om en investering på cirka 140 miljoner kronor. Eftersom vindkraft som produceras för egen användning är skattebefriad ska elkostnaderna kunna minskas så mycket att investeringen ändå blir lönsam, enligt de kalkyler som landstinget låtit göra.

När landstingsfullmäktige i går diskuterade den ekonomiska planeringen inför 2012-14 kom vindkraftsfrågan upp. Majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet hade i sitt förslag flaggat för att de tänker sätta igång en utredning av vindkraft och andra alternativa energislag.

Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard gjorde tummen ner. Han ser investeringen som ekonomiskt synnerligen osäker och tycker att landstinget bör koncentera sina resurser till att förbättra sjukvården.

Stig Zettlin, Sjukvårdspartiets oppositionsråd, tyckte att motivet för vindkraftssatsningen klingade illa.

– Det handlar om ren skatteplanering och det känns trist i ett sådant här sammanhang, sa han.

Miljölandstingsrådet Maria Aspers, MP, framhöll att vindkraftsidén för henne i första hand handlade om att minska landstingets påverkan på miljö och klimat.

– Men som det vanligtvis är med miljöinvesteringar ger de också en ekonomisk besparing, påpekade hon.

Om vindkraftssatsningen verkligen blir av är dock osäkert, framhöll Aspers. Utredningen får visa vilka alternativa energislag som landstinget bör engagera sig i.

– Kanske ska vi satsa på solenergi med solceller på taken i stället.

Mer läsning

Annons