Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot oviss väntan på akuten

/

Sjuka som får sitta ensamma i timmar med sin oro.

Nu får svensk akutsjukvård kritik för hur patienter hanteras efter den första medicinska bedömningen.

– Man blir alldeles frustrerad, säger Siv Täge, drabbad patient.

Annons

TT har tagit del av en undersökning från Högskolan i Borås som kartlagt hur landets akutmottagningar hanterar patienter som fått en medicinsk bedömning men inte måste ha hjälp direkt.

Enligt undersökningen, där 70 procent av landets akutmottagningar ingår, saknas vetenskapligt underbyggda riktlinjer för hur den här gruppen patienter omhändertas och tittas till. En fara för patientsäkerheten, anser Henrik Andersson, forskare i vårdvetenskap och ansvarig för studien.

Kenneth Jönsson är sjuksköterska vid akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han är inte förvånad över att det inte jobbas kunskapsbaserat med tillsyn.

– Det är skrämmande, fruktansvärt, fast det är inget nytt, säger han.

På uppdrag av sin arbetsgivare tog han fram ett frågeformulär som bygger på den kunskap som finns på området. En gång i timmen skulle tretton frågor ställas till patienterna om deras tillstånd. Detta för att följa utvecklingen, se hur patienten reagerar på smärtlindring och inte minst dämpa oro.

– Då blir de sedda och får reda på varför det dröjer.

Men rutinerna följs inte. Kenneth Jönsson tror att det handlar om personalbrist men att det också finns en ovilja till förändring bland personal och chefer, som i slutändan drabbar patienterna.

Siv Täge kände sig totalt bortglömd när hon i juni fick vänta tretton timmar på att bli undersökt av en läkare på akuten i Gävle.

Efter en semesterresa i Turkiet kände hon att hon mådde dåligt och hade svårt att andas. Eftersom hon tidigare drabbats av blodproppar efter flygresor blev hon orolig och kontaktade vårdcentralen. Där kunde de inte utesluta att hon fått en propp i lungan och skickade henne med remiss till akuten.

Men efter den första bedömningen blev väntan lång. Hon hade sin make och barnbarn med som stöd men kände hela tiden en oro över att hon kunde få en blodpropp.

– Det måste vara fruktansvärt för dem som är ensamma att inte ha någon om sig, säger hon och tycker att personalen borde ha informerat henne bättre om varför hon fick vänta så länge.

Först morgonen därpå fick hon träffa en läkare som konstaterade att hon inte hade någon propp i lungan, och hon kunde åka hem.

Enligt Socialstyrelsen kan det vara svårt att ta fram riktlinjer för tillsyn på akuten eftersom spännvidden mellan olika sjukdomstillstånd är så stor.

– Att säga att patienten ska tittas till en gång i timmen blir lite grovt eftersom det inte kopplas till patientens allvarlighetsgrad, säger utredaren Mats Granberg.

Madelene Sandin/TT

Mer läsning

Annons