Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot psykiatrin

Psykiatrin får kritik av socialstyrelsen efter att en man i 35-årsåldern tagit sitt liv.

Bland de många bristerna finns dåligt samarbete mellan landstinget och kommunen och att personalen inte skrivit in allt i journalen.

Annons

Det var i fjol som en man i 35-årsåldern från Gästrikland tog sitt liv. Han hade kontakt med psykiatrin sedan länge och hade även hjälp från kommunen. En tid innan han tog sitt liv drog han sig undan kontakterna med vården.

Psykiatrin har efter hans självmord gått igenom den vård mannen fick och hittat en rad brister. Bland annat fanns ingen vårdplan, information och kommunikation fungerade inte ordentligt, inte heller journalföringen. Socialstyrelsen konstaterar att trots att mannen hade kontakt med en sjuksköterska varje vecka och att han upplevdes må sämre så saknas dokumentation långa perioder.

Psykiatrin kunde heller inte hantera att mannen drog sig undan och det finns brister i hur de bedömde hans tillstånd.

Även tidigare har socialstyrelsen kritiserat bristande samarbete mellan landstinget och kommunen och numera är det också lag på att det ska finnas en vårdplan.

– Vi måste börja jobba mer aktivt med det, säger Ulf Larsson, verksamhetschef för länets vuxenpsykiatri.

Han säger att en överenskommelse mellan landstinget och kommunerna om hur det ska fungera snart är klar. Hur samarbetet med närstående ska fungera ska finnas med i vårdplanen. De ska också tillsammans med kommunerna ta fram rutiner för hur de gör när någon mår sämre.

Socialstyrelsen ser allvarligt på bristerna och kräver en redovisning för hur vårdplanearbetet går till. De kräver också att landstinget försäkrar sig om att personalen dokumenterar enligt gällande lagstiftning i fortsättningen.

Ulf Larsson säger att de har en grupp som arbetar med att förebygga självmord. Bland annat har de nyligen haft en föreläsningsserie för landstingspersonalen, där även Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunerna och andra de samarbetar med var inbjudna.

Mer läsning

Annons