Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserad läkare får stöd

/
  • Barbro Lennström har fullt förtroende för Ingrid Aringer, den läkare som kritiserades i tv-programmet Insider.

– Jag blev illa berörd av programmet. Ingrid Aringer är den mest omtänksamma läkare jag mött, säger Bea Sjöberg som har genomgått en ögonlocks­operation hos den Gävleläkare som i tv anklagades för att ha misslyckats med operationer.

Annons

I förrgår kväll berättade tre kvinnor i TV3:s program Insider om sina misslyckade ögonlocksoperationer, samtliga gjorda av läkaren och ögonspecialisten Ingrid Aringer. De opererade kvinnorna kräver pengarna tillbaka och har även anmält händelserna till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

I samtliga fall har HSAN bedömt att ingreppen har utförts korrekt.

De senaste tio åren har Ingrid Aringer utfört ögonlocksoperationer på Barbro Lennströms mottagning i Villastaden i Gävle. Hon har gjort cirka 160 ingrepp här under de åren och enligt Barbro Lennström har det bara kommit in ett klagomål under den tiden.

– Och det var knappt ett klagomål. Jag skulle aldrig anställa någon som jag inte kunde lita på och vi har ett fantastiskt samarbete, säger Lennström.

Bea Sjöberg opererades av Ingrid Aringer på BL Kliniken för ungefär ett år sedan. Hon är väldigt nöjd med sitt ingrepp och tycker att kritiken mot hennes läkare är orättvis.

– Hon är den mest omtänksamma läkare jag har mött. Hon ringde mig dagen efter operationen och kollade hur jag mådde och om jag hade ont, säger Bea Sjöberg.

Aringer är utbildad läkare och ögonspecialist. Hon har ingen specialistutbildning i plastikkirurgi men har stor erfarenhet när det gäller ögonlocksoperationer.

– Att göra ingrepp som dessa hörde till min grundutbildning till läkare. Jag har utfört cirka 500 operationer och det är mindre än en procent som är missnöjda. Det ser inte jag som en hög procent, speciellt inte när samtliga är granskade och jag inte har fått någon anmärkning, säger hon.

Hon känner sig orättvist behandlad och lutar sig gärna mot besluten från HSAN och Socialstyrelsen. Socialstyrelsen anmärkte dock på att hon borde förbättra sin information om riskerna med en ögonlocksoperation.

– Jag lämnar alltid ut ett informationsblad om vad en operation innebär och om biverkningarna, säger hon.

I programmet berättar de opererade kvinnorna om att de inte kan blunda om nätterna, något Ingrid Aringer har svårt att tro på.

– Jag har bilder på dem när de blundar. Jag fotograferar alltid före och efter en operation och har skickat bilderna till ansvarsnämnden, säger hon.

Hur kommer det sig att flera kvinnor med samma problem vänder sig mot dig? Är det en slump?

– Om någon har anmält mig till ansvarsnämnden så är det offentliga handlingar och då räcker det att en aktivt vill komma åt mig och kollar upp om någon annan har anmält mig. Men jag vill än en gång påpeka att jag aldrig har blivit fälld. Det finns en kvinna som har hotat mig och sagt att hon ska krossa mig om det så är det sista hon gör. Jag har polisanmält händelsen och det rubricerades som olaga hot.

Mer läsning

Annons