Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krom, bärs och brylkräm

Annons
Varje år, andra helgen i juni, vallfärdartiotusentals bilentusiaster och raggare från hela världentill Västerås.

Under tre dagar förvandlas staden till ett bileldoradoav glänsande krom och feta vingar. Power Big Meet ären av världens största veteranbilsträffar.

Andra dagen räknades över sextusen bilar in pådet stora flygfältet där Power Big Meet arrangeras.Lägg därtill ett par tusen bilar som inte bryr sig omatt åka in på fältet.

Det är gamla amerikanare från 1950- och 60-taletsom dominerar, men här och var syns en också en delsportbilar som Corvette och Camaro.

Mångfalden finns här, allt från vrak somfår en att undra hur bilen överhuvud taget lyckatsta sig hit, till bilar som har blivit ompysslade i tusentals timmarav professionella bilrenoverare.

Det är inte förrän framåt sena eftermiddagennär bilarna börjar rulla ut från Johannisbergsflygfält som nästa stora spektakel tar vid. Världensstörsta cruising.

Västerås gator fullkomligt exploderar av raggarbilaroch rock´n´roll. Tusen och åter tusen bilarrullar sakta fram längs gatorna som kantas av folk som söktsig ut i sommarkvällen för att titta på skådespelet.

Överallt syns de, raggarna. Iklädda skinnvästar,jeans, myggjagare och rejält med brylkräm i håretär de kungar för en kväll.

Det som betecknar en riktig raggare är kärlekentill rus, rock och rullande hjul. Med den ena handen stadigt omölburken och den andra handen runt dörrstolpen hängerde ut genom fönstren på de överfulla, bensintörstigaraggarbilarna. Bilarna, musiken, kläderna - det är somatt kastas 40 år bakåt i tiden.
 
Festandet vill aldrig ta slut. När cruisingenavtar sent på natten fortsätter festen på campingenlångt in på nästa dag.

För vissa är raggarlivet en livsstil medan andrabara drar på sig rockabillykostymen ett par gångerom året som en kul grej.
 

När festen är slut och bilarna rullat ut ur stanåtergår Västerås till år 2000.

Mer läsning

Annons